Doctor în Drept: Europa poate suspenda schimbările legilor justiției, promovate de PSD-ALDE

Data publicării:
sediul comisiei europene
Sediul Comisiei Europene. Foto: GettyImages

Comisia Europeană poate cere Curții Europene de Justiție „dispunerea unor măsuri interimare pentru suspendarea cu efect imediat a reformelor justiției”, susține Vlad Perju, doctor în drept la Harvard, într-un articol pentru contributors.ro.

comisia europeana sediu
Comisia Europeană ar putea acționa în justiție România / Foto: GettyImages

Dacă autoritățile române, de la Ministrul de Justiție până la CSM și chiar Curtea Constituțională, nu își vor schimba radical poziția în ce privește independența justiției și înregimentarea politică a luptei împotriva corupției, Comisia Europeană are la dispoziție mai mult decât măsuri politice, de genul înghețării de fonduri sau a demarării mecanismului articolului 7. Guvernul de la București calculează, probabil corect, că Ungaria și Polonia s-ar opune sancționării politice a României, așteptând la schimb că România să se opună sancționării lor. Însă guvernele altor state membre nu pot ajuta oligarhii de la București în cazul unei acțiuni juridice asupra României”, scrie Vlad Perju.

Într-adevăr, toate semnele indică faptul că Comisia pregătește terenul pentru acționarea în judecată a României în față Curții de la Luxembourg pentru încălcarea articolului 19, coroborat cu articolul 2, din Tratatul de la Lisabona. În plus, după cum a făcut-o recent într-un caz extrem de important împotriva Poloniei, Comisia Europeană va argumenta în față judecătorilor europeni că gravitatea situației din România este atât de mare încât se impune dispunerea unor măsuri interimare pentru suspendarea cu efect imediat a reformelor justiției”, adaugă Perju.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri