Doi iranieni declarați indezirabili pe teritoriul României cereau decapitări și se arătau gata să comită atentate sinucigașe (motivare)

Data actualizării: Data publicării:
atac terorist
Foto: Gulliver/Getty Images

Curtea de Apel Bucureşti a motivat decizia din 9 iulie prin care a declarat indezirabili pe teritoriul României, timp de 10 ani, doi cetățeni iranieni de origine kurdă, care sunt acuzați de radicalizare și propagandă teroristă, precum și de intenții de a desfășura "actvități subversive în favoarea unor organizații teroriste/jihadiste" din Orientul Mijlociu. Cei doi militau inclusiv pentru aplicarea legii Sharia după modelul ISIS, prin decapitarea celor care se opun convertirii, și s-au arătat dispuși să devină "martiri" prin atentate sinucigașe, potrivit motivării consultate de G4Media.ro. 

Cei doi au fost declarați indezirabili pe teritoriul României printr-o decizie a Curții de Apel, pe 9 iulie. În motivarea deciziei publicată pe rolii.ro, Curtea arată că cei doi iranieni de origine kurdă, care au intrat ilegal în țară în 2019 și au cerut azil sub pretext că sunt persecutați pentru că sunt musulmani suniți, s-au radicalizat și au făcut propagandă jihadistă, pentru atragerea de adepți. 

Mai mult, ei au militat pentru aplicarea Sharia (legea islamică) după modelul organizației Statul Islamic și s-au declarat dispuși să devină "martiri".  

"Prin cererea de chemare în judecată, C.C. a solicitat instanței luarea față de pârâți a măsurii declarării ca indezirabili pe o perioadă de 10 ani pentru considerente de securitate națională, invocând faptul că din analiza materialului clasificat secret de stat de nivel ,,strict secret”, pus la dispoziție de autoritatea română cu competențe în domeniul securității naționale – Serviciul Român de Informații, a rezultat suspiciunea rezonabilă că pârâții A A și B Mohammad, ambii cetățeni iranieni, aflați într-un stadiu avansat al procesului de (auto)radicalizare, au desfășurat și există indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că urmează să desfășoare activități subversive în favoarea unor organizații teroriste/jihadiste active în Orientul Mijlociu, activități ce se încadrează în dispozițiile art. 3 lit. i și l din Legea nr. 51/1991 privind siguranța națională a României, republicată și care constituie amenințări la adresa securității naționale și art. 44 alin. 1 din Legea nr.535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, modificată, acte și fapte care constituie amenințări la adresa securității naționale.

Astfel, datele și informațiile ce motivează propunerea Serviciului Român de Informații - UM 0198 București, se regăsesc expuse în materialul menționat anterior și care, în conformitate cu dispozițiile art.86 alin.3 din O.U.G. nr. 194/2002 modificată, transmis Curții de Apel București pentru a fi avute în vedere la soluționarea acestei cauze, material din care rezultă că pârâții A A și B Mohammad manifestă un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video de propagandă teroristă, cu o puternică încărcătură violentă, reprezentând atentate, luptători înarmați, scene de luptă, precum și însemne ale unor grupări teroriste, fiind implicați în promovarea acestora prin propagandă, cu scopul convingerii și atragerii de adepți. De asemenea, aceștia militează pentru aplicarea, în mod violent, a legii islamice Sharia după modelul imprimat de entitatea teroristă DAESH și înființarea Statului Islamic, precum și decapitarea persoanelor care refuză convertirea la religia islamică, manifestând disponibilitate în a deveni martiri prin utilizarea sacrificiului de sine, prin metode suicidare", se arată în motivarea Curții de Apel.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri