Doi preoți, implicați în trafic de persoane. Puneau persoanele trimise la cerșit în Franța să jure pe Biblie

Data publicării:
cruci

„I-au determinat pe cerşetori să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care aceştia se obligau să nu-şi însuşească sumele obţinute din activitatea de cerşetorie”, spune un ofițer de la SCCO Mureș.

Cei despre care vorbeşte ofiţerul de la Combaterea Crimei Organizate sunt chiar doi preoţi din Târnăveni, bănuiţi că ar fi pus banii mai presus de sufletele unor bieţi nevoiaşi. I-ar fi obligat să jure pe Biblie că vor preda liderului unei reţele de trafic de persoane toţi banii obţinuţi din cerşetorie.

Jurământul ar fi avut loc în bisericile în care slujesc cei doi sau în casele parohiale ale acestora, înainte ca cerşetorii să ia drumul Europei. Conform legilor lumeşti, preoţii sunt anchetaţi penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de persoane.

Ofițer SCCO Mureș: „Riscă pedepse cuprinse între trei şi zece ani de închisoare.”

Anchetatorii spun că preoţii ştiau exact ce fac. Ei „obişnuiau să ţină o evidenţă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure”.

Însemnările au fost găsite la percheziţii şi reprezintă probe solide împotriva lor. Preoţii neagă însă totul.

- De la Digi24 suntem.

- Nu vă putem da nicio declaraţie.

Nici enoriaşii lor nu îi cred în stare de aşa ceva.

- Nu pot să cred că are aşa un caracter părintele. Este imposibil. Eu aş putea să jur. Oricând.

Scandalul s-a auzit până la vârful Bisericii Ortodoxe din România, care a reacţionat imediat. Cei doi preoţi au fost audiaţi în consiliul bisericesc şi nu mai au voie să poarte sutană până când situaţia lor nu va fi clară din punct de vedere penal. Pentru procurori ei sunt doar membri ai retelei de trafic de persoane.

Ofițer SCCO Mureș: „În perioada 2009-2013 membrii acestei grupări infracţionale au recrutat de pe raza localităţii Târnăveni, judeţul Mureş, mai multe persoane de etnie rromă, pentru a cerşi în favoarea lor în zona oraşului Marsillia din Franţa.”

Victimele erau racolate din rândul celor fără posibilităţi materiale. Liderul grupării le promitea trei mese pe zi şi câte 500 de lei pentru fiecare lună petrecută în Franţa. În realitate însă, actele le erau luate în Franţa şi erau lăsate să se descurce singure”, relatează Cosmina Pop, reporter Digi24.

Oamenii era urmăriţi însă şi li se luau toţi banii. Anchetatorii au luat urma a peste 100.000 de euro, bani pentru care membrii grupării nu au avut nicio justificare. Procurorii au identificat până acum şapte victime, însă au date că numărul lor este de ordinul zecilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri