Doina Pană, PSD: Ordonanța privind grațierea nu rezolvă suprapopularea din închisori

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Deputatul PSD spune că ordonanța privind grațierea nu va rezolva problema suprapopulării închisorilor. Un pachet de măsuri legislative se află în pregătire, acesta urmând să prevină sancțiunile anunțate din partea CEDO.

gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Vicepreședintele PSD, deputatul Doina Pană, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că ordonanța privind grațierea nu va rezolva problema suprapopulării închisorilor, dar spune că se pregătește un pachet de măsuri legislative care să prevină sancțiunile anunțate din partea CEDO, potrivit Agerpres.ro.

"Vreau să menționez că această ordonanță privind grațierea înseamnă numai o parte din pachet, pentru că s-a făcut un calcul, e adevărat, sumar: mai mult de 3.000 nu se vor încadra aici, și atunci oricum nu se rezolvă suprapopularea și condițiile mizere în care trăiesc în închisori. Dar, în momentul în care vii cu ceva legislativ care este în vigoare, cu un proiect stabilit cu un calendar strâns, în care să extinzi închisorile existente la ora actuală (...), în momentul în care vii cu măsuri alternative — de exemplu, purtarea de brățară sau cum era înainte de 1989, cu condamnări la locul de muncă (...) — încă nu știm exact, va fi o consultare publică, și în urma acesteia vom veni cu întreg pachetul—, scăpăm. Dacă nu, până în vară sigur vine (decizia pilot a CEDO — n.r.), și asta înseamnă opt euro per deținut pe zi", a spus Pană, vicepreședinte PSD.

În opinia deputatului PSD, eventualele penalități aplicate de CEDO ar nedreptăți "românii liberi" și pensionarii.

"Faceți un calcul și o să vedeți că sunt aproape 250 euro pe lună. Deci îi oferi casă, masă, chiar dacă în condiții defectuoase, și 250 euro pe lună. Și eu vă pun întrebarea: este corect pentru românii liberi, care mulți poate lucrează trei schimburi și nu au acești bani, sau pentru atâția pensionari care nu au pensia în cuantum de 250 euro? Cât de nebun trebuie să fii ca stat să plătești aceste penalități unor oameni care execută niște pedepse, pentru că nu ai reușit să vii cu un pachet în acest sens?", a afirmat Pană.

Întrebată de ce nu s-a ieșit cu pachetul complet de măsuri, Doina Pană a răspuns că Guvernul a fost ocupat cu stabilirea bugetului de stat pentru anul în curs.

"Dar o să se vină! Vă rog să vă gândiți așa: de circa două săptămâni se muncește pe rupte la buget, pentru că este prioritate, este o prioritate națională bugetul. În paralel, s-a ieșit cu toate aceste ordonanțe. Să știți că toate acestea presupun foarte, foarte multă muncă. O să se iasă. Nici CEDO nu vine mâine. Cam până în vară", a mai declarat vicepreședintele PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri