Dosar închis după fuga lui O. Hayssam. Omul de afaceri a fost cercetat pentru trafic de armament

Data publicării:
omar hayssam

Dosarul traficului de armament al lui Omar Hayssam a fost desprins din cel al răpirii jurnaliştilor în Irak. Primele informaţii au apărut de la Mohamad Munaf, ghidul celor celor trei ziarişti. Acesta se afla în custodia americanilor, în Irak, şi a declarat că Omar Hayssam este implicat în traficul de armament în Siria.

Mohamad Munaf şi-a retras, însă declaraţia.

Procurorul care s-a ocupat de anchetă, Ciprian Nastasiu, cel care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam, a declarat că legăturile sirianului se întindeau aproape în toată lumea.

„Am audiat persoane. Am făcut referire în carte la partea externă a traficului de armament. Este partea cu Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord. M-am dus acolo cu ancheta, pentru că sunt concretizate prin rechizitorii făcute de americani," scria procurorul în cartea sa „Prădarea României”.

Ciprian Nastasiu a lucrat cu anchetatorii americani şi i-a ajutat la investigarea lui Viktor Bout, un periculos traficant de arme, care a fost şi condamnat la 25 de ani de închisoare.

După ce Omar Hayssam a fugit din ţară, ancheta în cel mai mare dosar de terorism din România a bătut pasul pe loc.

În 2011 dosarul a fost închis, iar Omar Hayssam a primit neînceperea urmăririi penale în acest caz.

„Poate unul dintre cele mai importante dosare muşamalizate: trafic şi contrabandă internaţională de armament. Iar în acest dosar, vă pot spune cu siguranţă că, în perioada ianuarie-martie 2008, a fost identificat şi dus în faţa justiţiei colaboratorul lui Hayssam, Viktor Bout, unul dintre cei mai importanţi traficanţi de armament din lume”, declara unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak, Ovidiu Ohanesian, invitat la Digi24.

Omar Hayssam a construit, printr-o serie întreagă de fraude, un adevărat imperiu financiar. Considerat a fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, sirianul este suspectat că avea legături şi că a finanţat grupări teroriste din Orientul Mijlociu.

Citiți și:

REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

T. Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri