Sari la conținut

Dosar penal pentru trafic de minori după reportajul din „The Sun”

Procurorii investighează in rem (cercetare asupra faptelor - n.r.) un posibil trafic de minori în legătură cu reportajul publicat, marți, de tabloidul britanic „The Sun”.

Procurorii DIICOT din Satu Mare au decis miercuri să deschidă acest dosar penal după ce marți au făcut mai multe verificări cu privire la detaliile prezentate de jurnaliștii britanici. Ca urmare, se vor face în continuare investigații pentru infracțiunea de trafic de minori.

Odată deschis acest dosar penal, procurorii vor putea chema la audieri toate persoanele implicate, de la părinții copiilor care apar în reportajul jurnaliștilor de la „The Sun” până la reprezentanți ai Inspecției Muncii și de la Protecția Copilului.

Fostul jurnalistul român care i-a însoţit pe britanici spune că nu poate fi vorba despre aşa ceva şi că mulţi adulţi din zonă câştigă bani negri făcând jucării acasă.

Mihai Belu, translatorul echipei de jurnaliști The Sun: „Pot să vă spun că a fost o investigație făcută după toate normele jurnalistice. Toate aspectele semnalate în acel material sunt așa cum au fost semnalate.”

Translatorul bitanicilor susţine că mulţi localnici din Carei lucrează fără acte la fabrica de asamblat jucării pentru ouă de ciocolată. La fel ca şi femeia care a apărut, împreună cu copiii, în reportajul The Sun.

Inspectorii de muncă din Satu Mare fac o anchetă.

Ioan Flore, purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare: „Unele semnale există, dar vrem să avem totuşi probe...”

Reprezentanţii firmei care asamblează jucăriile introduse în ouă de ciocolată nu au comentat situaţia până acum. În altă ordine de idei, Direcția pentru Protecția Copilului Satu Mare a anunţat că va oferi consiliere minorilor care apar în materialul din The Sun. Consideră că au fost victimele unui abuz emoțional, după apariţia articolului.

Jurnaliștii britanici susțin că în România copiii sunt puși să lucreze acasă chiar și 13 ore pe zi pentru a ambala jucării care se găsesc în ouă de ciocolată.

Urmează ca procurorii să stabilească dacă vor pune și persoane sub acuzare, deocamdată ancheta se referă doar la fapta propriu-zisă.

Reportajul jurnaliştilor de la The Sun, care arăta copii exploataţi prin muncă în România, ar fi o invenţie. Este ceea ce susţine acum mama celor doi minori care apar în imagini. Jurnaliştii britanici spuneau în reportaj că o femeie din Carei şi copiii ei sunt folosiţi de o importantă companie să asambleze jucării pentru surprizele din ouăle de ciocolată. O echipă Digi24 a stat de vorbă cu femeia care apare în reportajul britanicilor. Aceasta susţine că totul este o înscenare că a acceptat să apară în filmare cei doi copii doar pentru că i s-a promis că soţul ei va primi un loc de muncă în Marea Britanie. 

Cazul amintește de reportajul din vară al jurnaliștilor de la Sky News. Aceștia susţineau că ar fi vorbit cu presupuşi traficanţi de arme din Romania, pe care i-au filmat când îşi prezentau marfa. Ancheta a ajuns, de asemenea, obiectul unui dosar penal al DIICOT. Procurorii îi acuză pe presupuşii traficanţi că ar fi lucrat după un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici. Cei trei au fost puşi sub acuzare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi comunicarea de informaţii false.