Dosare penale pentru delapidare la Uzina de Armament şi Muniţie din Sadu. Acuzaţi: trei foşti directori

Data publicării:
arme-1

Trei foşti directori ai Uzinei de Armament Sadu Târgu Jiu au fost puşi luni sub acuzare pentru delapidare, după ce câteva sute de tone de materiale pentru muniţii au dispărut de pe stocul întreprinderii. Lori Boian, Nicolae Dijmărescu şi Ilie Lăudat, ajutaţi de un şef de producţie şi un magazioner, ar fi scos din unitate aşa-numita rezervă de mobilizare, adică materia primă pentru muniţie, păstrată în caz de război.

Dispariţia ar fi avut loc în 2005, în condiţiile în care pentru utilizarea rezervei e nevoie de aprobări speciale de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvern. Anchetatorii spun că prejudiciul se ridică la 700.000 de lei.

Primii doi acuzaţi care au ajuns la Parchetul Tribunalului Gorj ca să dea declaraţii au fost Lori Boian, director adjunct al societăţii Romarm, şi Nicolae Dijmărescu, fost director al Uzinei Mecanice Sadu. Ei au avut de explicat unde au dispărut sute de tone de material militar din aşa-numita rezervă de mobilizare - adică muniţia păstrată în caz că România intră în război şi rezerviştii sunt chemaţi la arme.

Procurorii îi cercetează pe cei doi pentru delapidare şi instigare la delapidare. Ambii se declară nevinovaţi. „Nu ştiu ce s-a întâmplat!”, afirmă Nicolae Dijmărescu. „A, cu rezerva! A fost împărţită prin legislaţie! La Sadu nu mai e rezervă de mobilizare de foarte mulţi ani!”, adaugă acesta, susţinând că armele ar fi ajuns în rezerva statului.

Care e acuzaţia? Că am instigat? La ce? Nu ştiu! Că nu am nicio semnătură!”, spune la rândul său Lori Boian, directorul adjunct Romarm.

În acest caz sunt mai este cercetat şi Ilie Lăudat, alt fost director al Uzinei Sadu, alături de un şef de producţie şi de un magazioner.

Ancheta a pornit la inceputul anului, după ce un angajat al uzinei a fost prins ca scotea cartuşe din fabrică. Muniţia era apoi vândută în vrac. Procurorii spun că dispariţia rezervei de material ar pune fabrica în imposibilitatea de a mai produce muniţie în caz de război.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri