Alte dosare penale în familia Blaga. Evaziune fiscală, spălare de bani, contracte cu statul

Data actualizării: Data publicării:
vasile blaga facebook pnl 10 07 2015
Foto: Facebook

Vasile Blaga a anunţat, miercuri, că în urma acuzaţiilor care i s-au adus de către DNA îşi depune demisia din funcția de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Blaga a fost plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență. Acuzațiile vizează perioada 2009-2012, o perioadă în care Vasile Blaga a fost parlamentar, dar și ministru de Interne.

GINERE BLAGA RUDEANU - captura-1

Procurorii vorbesc de comisioane de 10% la contracte cu statul, care ar fi fost încasate pe filiera acestui trafic de influență pentru ca anumite firme să beneficieze de contractele din bani publici. Sumele obținute astfel ajung la sute de mii de euro, arată date preliminare din această anchetă, spun surse judiciare.

Însă fostul copreşedinte al PNL nu este singurul din familia Blaga cu dosar penal. Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, a fost acuzat în 2015 de procurori că ar fi înşelat statul român cu cel puţin 600.000 de euro. Mai precis, de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru că nu ar fi plătit taxele pentru banii câştigaţi din contractele cu statul român. Procurorii au pus sechestru şi pe 68 de maşini ale firmei de pază.

Procurorii afirmă că ar fi desfăşurat tranzacţii comerciale fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiunilor fiscale. Adică banii câştigaţi cu uşurinţă, mulţi dintre ei din afaceri cu statul, s-au evaporat din contabilitatea companiei controlate de Ionuţ Rudeanu prin firme-fantomă.

Poliţiştii specializaţi în fraude economice spun că au descoperit facturi nereale şi contracte fictive de servicii ori consultanţă prin care statul a fost prejudiciat cu două milioane şi jumătate de lei.

Firma controlată de Rudeanu, Axis Security, a primit în ultimii trei ani contracte din bani publici în valoare de câteva milioane de euro, multe dintre ele atribuite fără licitaţie. Un astfel de contract este cel descoperit de reporterii Digi24 în ianuarie 2014 când ginerele lui Vasile Blaga a fost desemnat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să se ocupe de paza și protecţia drumurilor din vestul ţării. Motivul invocat: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”.

Experții în achiziţii publice spuneau atunci că singura urgenţă pentru atribuirea acelui contract ar fi fost un atentat cu bombă. Dar nici vorbă de aşa ceva. Găselniţa sub care au ascuns atribuirea contractului a fost codul roşu de viscol şi zăpadă. Atât doar că atenţionarea meteorologică era valabilă în estul ţării, nu şi în vest.

De fiecare dată când ginerele său a ajuns în spaţiul public cu afaceri controversate, Vasile Blaga s-a delimitat de el. „Nu aș spune că nu îmi pare rău de situația în care se află. Înainte de orice, este tatăl nepotului meu, este soțul fiicei mele, dar până la urmă fiecare își duce crucea. Dacă a greșit, va trebui să plătească. Sper să își dovedească nevinovăția”, declara Vasile Blaga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri