Dosarul Apa Nova. Costin Berevoianu și Vlad Moisescu, reținuți de DNA

Data publicării:
apa nova bucuresti- furaciune

Afaceri cu statul căpuşate de firme de consiliere şi directori ai Apa Nova. Sunt bănuielile procurorilor anticorupţie din Ploieşti care au descins astăzi la sediul primăriei Capitalei, Primăriei sectorului 1 şi cel al Apa Nova. Unul dintre cei bănuiţi că ar fi cerut bani pentru a atribui contracte pentru lucrări publice este fostul şef de la Apa Nova, Costin Berevoianu . Anchetatorii spun că pentru fiecare lucrare atribuită, mita era între 10 şi 40 la sută din valoarea contractului.

Costin Berevoianu este ţinta procurorilor DNA. Fost director general Apa Nova, el este acuzat că a fost liantul unei înşelătorii de milioane de euro.

Anchetatorii spun că, imediat după 2008, Costin Berevoianu, din funcţia de director Apa Nova, l-ar fi angajat în instituţie pe Traian Semescu, om de afaceri, care avea teoretic rolul să consilieze societatea de apă în contractele cu diferite firme private. Consilierea s-ar fi făcut prin intermediul unui al om de afaceri, Vlad Moisescu. Anchetatorii spun că cei trei ar fi creat un sistem prin care oricine era interesat de un contract cu Apa Nova trebuia să ofere mită.

Sorin Oprescu și Costin Berevoianu / FOTO: Agerpres

Banii oferiţi drept mită ar fi fost împărţiţi după un sistem bine pus la punct: între 10 si 40 la sută din valoarea contractelor. În acest fel, rețeaua lui Costin Berevoianu ar fi fraudat compania APA NOVA cu milioane de euro. Procurorii au descins în birourile companiei, la primăria sectorului 1 şi la primăria capitalei. Au căutat acte contabile şi contracte ale Apa Nova cu primăria Capitalei.

Anchetatorii spun că cei care completau afacerea ilegală sunt Traian Semescu şi Vlad Moisescu, cel din urmă implicat şi în dosarul lui Sebastian Ghiță, instrumentat tot de DNA Ploiești.

Costin Berevoianu, cel considerat de procurori capul rețelei, este nimeni altul decât fostul consilier al primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. A devenit apoi director RADET şi Apa Nova. C. Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării în anul 2000, pentru 25 de ani, a Regiei de Apă București către Apa Nova.

Declaraţia sa de avere este impresionantă. Costin Berevoianu deţine terenuri de sute de mii de metri pătraţi în Tulcea, Constanţa şi Dobogrea, șapte apartamente în Bucureşti şi la munte.


ACTUALIZARE 9:30 Sunt percheziții și la Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 1. Au loc ridicări de documente. Procurorii sunt interesați de acte care datează încă din 2005.

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, a fost citat să se prezinte la DNA Ploiești, susțin surse judiciare. Procurorii l-ar fi anunțat că are nevoie și de un avocat.

Procurorii DNA Ploiești s-au ocupat și de faptele de corupție pentru care este suspectat fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman.


Percheziţiile sunt desfăşurate de procurorii anticorupţie, iar surse judiciare susţin că ele au loc în urma unui denunţ făcut de un om de afaceri care le-a spus anchetatorilor că în ultimii șapte ani a trebuit să plătească diverse comisioane. Procurorii ridică documente, în special contracte încheiate de Apa Nova.

Directorul-adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a confirmat perchezițiie: „În cursul dimineţii, la sediul Apa Nova, s-au prezentat doi domni procurori de la DNA serviciul Ploieşti solicitând o serie de documente contractuale pe care conducerea instituţiei le va pune la dispoziţie în toată transparenţa posibilă.  Documentele solicitate sunt pentru 2008-2015. (...) Contracte comerciale cu subantreprenori de-ai noştri”.

Perchezițiile vor dura câteva ore și foarte probabil vor fi urmate de audieri la sediul DNA Ploiești.


Denunțul a fost depus în urmă cu trei săptămâni. Procurorii caută deocamdată probe și nu au pus pe nimeni sub acuzare.

Mult timp, Apa Nova s-a aflat sub controlul Primăriei Capitalei și sunt de notorietate legăturile pe care cel puțin unul dintre directorii companiei, Costin Berevoianu, le-a avut cu edilul suspendat al Bucureștiului, Sorin Oprescu, al cărui consilier personal a fost înainte de a deveni director. El a ocupat funcții și la alte instituții importante ale Capitalei, cum ar fi RADET.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri