Dosarul Colectiv | Patronii au fost arestaţi. Anchetatorii au recuperat 70 de clipuri filmate în club

Data publicării:
colaj

Mai puţin de două minute. Atât a durat până când flăcările au făcut scrum tot Clubul Colectiv, spun procurorii care au analizat imaginile filmate de camerele de supraveghere din local. Incendiul a lăsat în urmă 32 de morţi şi aproape 160 de răniţi.

Pentru acest bilanţ tragic, recalculat în fiecare zi, au fost acuzaţi, până acum, doar cei trei patroni ai clubului. Aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în această seară. Pe de altă parte, anchetatorii anunţă că nu au încheiat cercetarea locului tragediei. Au adunat saci întregi cu telefoane mobile şi camere video, de pe care au recuperat 70 de clipuri, filmate în club, în noaptea tragediei.

Vlad Hosu-avocat: „Tot ce pot să vă spun e că s-a luat măsura arestării preventive. Alte comentarii nu putem să facem în acest moment. Am declarat constestaţie. Vom aştepta contestaţia”.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv şi-au asumat o mare parte din responsabilitate atunci când au semnat contractul pentru concertul Goodbye to Gravity, susţin anchetatorii, care cred că aceştia s-au gândit că nu se poate întâmpla nimic. Şi totuşi, s-a întâmplat. În numai două minute clubul Colectiv s-a transformat în rugul invitaţilor. Concertul cu intrare liberă a avut doar o ieşire. Prin foc. Anchetatorii spun că în două minute clubul s-a transformat în rug. O confirmă imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale clubului.

Imaginile aflate la dosar arată o sală plină până la refuz. Om lângă om. Ici colo câţiva tineri dansează. Unii chiar în faţa scenei. La un moment dat toată lumea se opreşte şi se uită către stâlpul pe care se văd flăcări.

Martor la marşul din Piaţa Universităţii: „Vocalistul a văzut că a început să ardă, a cerut un extinctor şi nu i-a dat nimeni pentru că nu au avut”.

Şi solistul trupei Viţa de vie, Adrian Despot, a relatat procurorilor momentul: „La un moment dat, în timp ce stăteam pe canapea, l-am auzit pe solistul trupei spunând ceva de genul - a luat foc. (...) Nu am remarcat ca cineva să încerce să stingă incendiul. (...) S-a creat o ambuscadă la intrarea în container, deoarece foarte multe persoane erau deja căzute pe jos, iar din spate erau alte persoane care împingeau. La rândul meu, am căzut, iar sub mine, mi-am dat seama că se aflau mai multe persoane. Peste mine au căzut mai mulţi oameni şi am rămas prins în acea ambuscadă. La un moment dat, s-a simțit un val de aer, am remarcat o flacără foarte mare, iar de sus cădeau bucăți de burete ars şi lemn ars”.

O altă cameră, montată în afara sălii unde a avut loc concertul, a surprins momentul în care a doua uşă a fost deschisă. Este un alt moment descris de Adrian Despot. În imagini, când este deschisă a doua uşă a clubului, se vede cum o limbă de foc de aproape doi metri lungime îi acoperă pe cei care încercau să iasă. Mulţi cad şi sunt călcaţi în picioare de ceilalţi.

Mărturiile supravieţuitorilor:

„Toată lumea ţipa. La uşa de acces în container oamenii stăteau unii peste alţii, iar cei care ieşeau erau cuprinşi de flăcări. Nu-mi dădeam seama ce anume se întâmplă, eram ameţit, cred că de la fum” - declaraţia lui Tudor Constantin.

Declaraţia tânărului conturează exact ultimele imagini surprinse de camerele de luat vederi instalate în club. Apoi înregistrarea se opreşte, semn că şi cablurile camerelor au ars în cele două minute cât a durat incendiul.

Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului special pentru Salvatori: „(În momentul în care ai ajuns mai ardea ceva?). Când am ajuns eu nu, era foarte foarte mult fum, dar flacără nu mai erau”.

Anchetatorii au stabilit că pirotehniştii au lansat artificii de două ori în timpul celor cinci melodii cât au apucat să cânte cei de la Goodbye to Gravity. Nu ştiu însă dacă există un contract între firma de pirotehnie şi organizatori. Se poate ca între ei să fi fost doar o înţelegere prietenească. În timp avocatul unuia dintre acţionarii clubului spune că clientul său nu a fost de acord cu artificiile, apărătorul altui acţionar a ţinut morţiş să fie prezent la toate audierile din dosar.

Până acum au fost audiati 50 de oameni, dar niciunul dintre organizatori sau pirotehniştii care s-au aflat vineri noapte în clubul Colectiv. Doi dintre membrii trupei au murit, iar ceilalţi patru sunt internaţi în stare gravă.

Şi pirotehniştii sunt în spital.

Anchetatorii au înregistrat plângerile mai multor victime ale incendiului şi au mers prin spitale pentru a vedea care dintre ele cer daune.

Numărul mare de morţi şi răniţi conturează şi dimensiunile anchetei. Vineri noapte au fost mobilizate forţe impresionante. Au fost peste 220 de pompieri, 100 de cadre medicale de la ambulanţă, peste 200 de poliţişti şi 170 de jandarmi care au ajutat ca răniţii să ajungă la cele 13 spitale din Capitală. Cei aproape 160 de răniţi ridicaţi vineri noapte au fost îngrijiţi de aproape 2000 de medici şi asistente.

Şi primarul Cristian Popescu Piedone a fost la faţa locului. A mobilizat cinci agenţi de la poliţia locală, care, spun anchetatorii, nu i-au ajutat cu nimic. De atunci, primarul sectorului 4, a cărui semnătură apare pe autorizaţia de funcţionare a clubului Colectiv, a dispărut. Emite însă comunicate de presă în care se disculpă. În replică, anchetatorii leagă primăria tot mai des de anchetă.

Pentru a doua oară anchetatorii ridică documente de la Primăria sectorului 4. Este vorba despre dosarul care a fost aprobat pentru funcţionarea clubului Colectiv.

Au fost ridicate acte şi de la firma celor trei acţionari ai clubului Colectiv şi de la firma de pirotehnie. Sâmbătă, în prima zi de anchetă, poliţiştii şi procurorii au ridicat cel puţin 50 de saci şi cutii cu probe. Din club au adunat cinci saci numai cu telefoane mobile, camere foto şi camere video. Anchetatorii au recuperat aproape 70 de filmuleţe care vor fi folosite în anchetă. Un alt amănunt care conturează amploarea investigaţiilor este că cercetarea la faţa locului nu s-a încheaiat. Zilnic sunt ridicate probe. De altfel, în fiecare zi, peste o sută de poliţişti au fost implicaţi în investigaţii. Au fost mobilizaţi chiar şi cei de la furturi auto pentru a face faţă volumului mare de muncă. Până acum, dosarul cuprinde aproape 8000 de pagini.

Citiți și:

Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club Colectiv

Surse: Detalii sumbre din ancheta penală în cazul incendiului de la clubul Colectiv

Supraviețuitor din Colectiv: Căldura m-a ars pe faţă, deși nu ardea nimic lângă mine

Bilanț agravat: 32 de persoane au murit în urma incendiului din Colectiv

C. T. Popescu: Nu l-am văzut pe patriarhul Daniel venind fără escortă, poliţie şi girofar cum are obiceiul, venind să-l vadă cei ce cred în ce reprezintă el

Patriarhia: Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat slujbă de pomenire în faţă la Colectiv

Reacția BOR după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victime

Incendiul din Colectiv, anchetat. Surse: Tot clubul a ars în două minute

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri