Dosarul creditelor ilegale. Fostul director general al BRD, la DIICOT

Data publicării:
diicot sediu

Fostul director general BRD, Sorin Popa, este audiat la DIICOT. El este omul cheie în scandalul creditelor ilegale date de BRD.

O anchetă din 2013 în care a apărut numele fostului vicepreşedinte al BRD Sorin Popa a scos la iveală cum unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri au obţinut ilegal credite de milioane de euro.

Remus Truică, prieten cu Sorin Popa, se numără printre cei vizaţi de procurori. Remus Truică împreună cu fosta soţie, Irina, au luat de la BRD, în anul 2008, un credit de trei milioane de euro. Contractul de credit a fost aprobat pe loc de angajaţii de la Agenţia Primăverii. Potrivit unor surse interne, dosarul milionarului a sărit peste analiza de risc, iar terenurile oferite drept garanţie erau supraevaluate. Contractul de credit avea durata de un an şi jumătate.

Familia Truică nu a returnat banii în perioada agreată. În octombrie anul trecut, Banca şi-a trimis executorii la Remus Truică ca să evalueze bunurile milionarului şi să-şi recupereze suma împrumutată. Omul de afaceri a refuzat să vorbească despre modul în care a luat creditul de la bancă. A precizat, însă, că şi fosta lui soţie ar trebui să plătească o parte din suma restantă.

Remus Truică ar fi ajutat şi alte cinci persoane să obţină credite foarte mari la BRD. O parte din banii luaţi de aceştia de la bancă ar fi ajuns în conturile milionarului, fie sub forma unor împrumuturi, fie au fost viraţi în conturile unui off-shore deschis în Insulele Virgine Britanice. În total, BRD ar fi suferit un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Afacerea are implicaţii mult mai mari. Elena Udrea, patronul media Adrian Sârbu şi fostul senator Sorin Roşca Stănescu ar fi reuşit să obţină prin aceleaşi metode credite de la sucursala BRD din cartierul Primăverii. Dosarele lor erau aprobate pe bandă rulantă. Singurul criteriu, spun surse din interiorul băncii, era acela de avea statut de client privilegiat. De exemplu, Elena Udrea a obţinut un credit în valoare de trei milioane de euro.

Acesta ar fi fost girat tot cu un teren supraevaluat. În cazul său s-a înregistrat şi o premieră în istoria băncii Pentru prima dată, un credit a fost transferat de pe numele debitorului pe cel al unei alte persoane. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a scăpat de plata ratelor din cauza cărora spunea că nu poate să doarmă noaptea. Şi Adrian Sârbu ar fi luat bani de la bancă folosindu-se de prietenia cu vicepreşedintele BRD, Sorin Popa.

Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de la BRD de 4 milioane de dolari. A girat pentru această sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional. Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a contractat un credit pentru investiţii de trei milioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri