Dosarul de corupţie al deputatului Andreea Cosma, trimis la Înalta Curte

Data actualizării: Data publicării:
Cosma_Andreea cdep crop

Dosarul de corupţie al Andreei Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, a fost trimis de la Curtea de Apel Ploieşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Andreea Cosma a fost aleasă deputat pe lista PSD Prahova, la scrutinul din 11 decembrie.

Cosma_Andreea cdep
Foto: Camera Deputaților

Dosarul, în care Andreea Cosma este inculpată pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, faptă care ar fi fost comisă în calitate de notar, a fost trimis instanţei în urmă cu peste un an, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei în această cauză, potrivit News.ro.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, instanţă pe rolul căreia s-a aflat dosarul de corupţie în care este inculpată Andreea Cosma, deputat PSD, au decis, luni, să-şi decline competenţa în acest dosar în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 30 noiembrie 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată a Andreei Oana Cosma pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În acelaşi dosar, alături de fiica fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, care a condus această isntituţie timp de trei mandate, a fost deferit justiţiei un alt fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, care a condus instituţia între 2004 şi 2008.

Anghel este acuzat că în calitate de şef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale. Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, „a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului preşedinte al CJ Prahova care are probleme cu justiţia.

Tatăl său, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupţie în care şi fratele Andreei Cosma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detenţie tot pentru fapte de corupţie. Cei doi au contestat decizia, iar procesul încă se judecă.

La alegerile de anul trecut, nici Mircea Cosma, şi nici fiul său nu au mai candidat, în schimb Andreea Cosma a fost plasată pe un loc considerat iniţial neeligibil pe lista PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor, ea devenind parlamentar după ce doi dintre cei care au fost aleşi au renunţat la mandat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri