Dosarul Hidroelectrica. Codruț Șereș și foști directori ai companiei, condamnați

Data publicării:
codrut seres crop mediafax

Fostul ministru al Economiei a fost judecat pentru subminarea economiei naţionale, alături de alţi şase directori ai companiei. La ultimul termen al procesului, procurorii au cerut schimbarea încadrării din subminarea economiei naționale în abuz în serviciu şi aderare la un grup infracţional organizat, potrivit Noului Cod Penal. 

Codruț Șereș a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Foștii șefi ai Hidroelectrica au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare.

Fostul ministru al Economiei a cerut avocaţilor să facă apel imediat după pronunţarea sentinţei.

„Sigur că nu pot să fiu de acord cu ea pentru că nu reflectă realitatea, dar nu-mi permit să comentez o decizie a unei instanţe. Motivele principale rezidă în documentele aflate la dosar. Ele au fost prezentate pe larg în ultima şedinţă de judecată şi, de asemenea, trebuie subliniat faptul că niciuna din declaraţiile martorilor audiaţi nu au comentat negativ activitatea mea. De la aprecierile pozitive şi până la sentinţă sigur că este o distanţă lungă”, a spus Codruț Șereș.

Fosta echipa de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul secetei severe şi a nivelului foarte scăzut al Dunarii, nu a invocat clauza de forţa majoră din contractele de furnizare a energiei electrice. Nu ar fi luat nici măsuri pentru renegocierea preţurilor, dată fiind noua situaţie din Sistemul Energetic Naţional. Ministrul Economiei i-ar fi protejat pe oficialii Hidroelectrica, deşi ştia care este situaţia companiei. Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe mai multe autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi pe sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri