Dosarul I.C.A. Dan Voiculescu va fi judecat de Înalta Curte

Data publicării:
dan 20voiculescu 20mediafax-39935

Judecătorii Tribunalului București au admis joi excepția lipsei de competență după calitatea persoanei, după ce mandatul de senator al lui Dan Voiculescu a fost validat, și au transmis dosarul spre soluționare către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În acest dosar, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, este acuzat de folosire a influenței date de această funcție pentru a obține foloase necuvenite și pentru spălare de bani, ambele în formă continuată, în ceea privește privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A).

„Solutie: Admite excepţia lipsei de competenţă după calitatea persoanei a Tribunalului Bucureşti. În baza disp. art. 42 din C.p.p., declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii Voiculescu Dan, Popa Corneliu, Sandu Jean Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Pantiş Sorin, Săvulescu Vlad Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Pop Flavius Adrian, Ene (fostă Udrea) Vica şi Sin Gheorghe în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Trimite dosarul instanţei competente, în vederea judecării cauzei. Definitivă”, se arată în soluția de ieri menționată pe portalul instanțelor.

Dosarul lui Dan Voiculescu fusese trimis de la instanța supremă pentru soluționarea completului Tribunalului în iunie, după ce omul de afaceri își dăduse demisia din Senat, în luna iunie.

Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procesul a avut deja peste 30 de termene înainte să fie mutat pe rolul Tribunalului București.

În această cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați. Potrivit procurorilor, privatizarea I.C.A. A fost făcută prin subevaluarea bunurilor Institutului cu aproximativ 7,8 milioane de euro.

În proces s-au constituit parte civilă Agenția Domeniilor Statului și statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit DNA, ultima instituție s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 222,2 de milioane lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro.

Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri