Dosarul ICA, final de proces. Avocatul lui Dan Voiculescu a încheiat pledoaria după aproape trei ore

Data publicării:
dan voiculescu - 6933970-Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare 19.15. Dan Voiculescu a revenit la Curtea de Apel. El a refuzat să facă declarații, motivând că trebuie să ajungă la ședința de judecată.

„Probabil mi-e rândul”, le-a spus el jurnaliștilor.

Actualizare 15:41: Dan Voiculescu a părăsit sala de judecată. El a spus că se va întoarce după „jumătate de oră, o oră” pentru a se odihni și că va face mai multe declarații când se va întoarce la Curtea de Apel București.

Fostul senator PC a mai spus și că pledoaria avocatului Gheorghiță Meteuț i s-a părut minunată.

Actualizare 15:30: Cu o întrerupere de o oră, pledoaria primului avocat a lui Dan Voiculescu s-a încheiat după aproape 3 ore. Gheorghiță Mateuț a cerut instanței achitarea lui Dan Voiculescu pentru infracțiunea de tăinuire, pentru că înainte ceruse ca acesta să fie judecat pentru tăinurie și nu pentru spălare de bani, faptă pentru care a fost condamnat în primă instanță.

Totodată, apărătorul lui Dan Voiculescu a cerut instanței să constate că fapta de tăinuire este prescrisă de aproximativ un an după calculele făcute potrivit Codului Penal.

Actualizare 12:20: Gheorghe Mateuț a solicitat instanței rejudecarea dosarului, invocând faptul că Ministerul Finanțelor ar trebui să se constituie parte civilă, și nu Ministerul Agriculturii. În felul acesta, dosarul ar trebui să se întoarcă la prima instanță.

Pe de altă parte, avocatul a arătat, în pledoaria sa, că Dan Voiculescu ar trebui judecat pentru tăinuire (pedeapsă maximă cinci ani), și nu pentru spălare de bani (pedeapsă maximă zece ani).

Actualizare 11:30. Instanța a respins solicitarea lui Gheorghiță Mateuț. În plus, instanța i-a cerut să fie concis.

Tuturor avocaților instanța le-a cerut să-și limiteze pledoariile la maxim 15 minute.


Actualizare 10:45: Dezbaterile au început în sala de judecată de aproximativ 10 minute, iar Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu, a cerut o nouă amânare a procesului pentru a avea timp să-și pregătească apărarea în legătură cu solicitarea făcută în urmă cu 12 ore de procurorul de ședință. Acesta a solicitat ca Dan Voiculescu să fie judecat și condamnat pentru două articole prevăzute de legea privind combaterea spălării banilor și nu doar pentru un articol, așa cum a fost condamnat de prima instanță de judecată la 5 ani de închisoare.

Gheorghiță Mateuț a spus că această solicitare a procurorului reprezintă o încercare de schimbare a încadrării juridice și, potrivit noului cod de procedură penală, o astfel de solicitare trebuie pusă în discuția părților.


Actualizare 10:00 Dan Voiculescu a declarat, marți, când a ajuns la Curea de Apel, că speră ca judecătorii să fie de bună-credință și să judece corect. Dar, pe de altă parte, omul de afaceri s-a declarat pregătit pentru orice și spune că nu-i e frică. „Când intri într-o astfel de bătălie cu șeful statului tău, care are toate pârghiile, serviciile secrete, lupta este grea”, a spus Dan Voiculescu.

Despre modul în care au decurs ieri lucrurile la proces - când judecătorii au respins toate cele 40 de cereri înaintate de apărare - Dan Voiculescu spune că i s-a părut o grabă căreia nu-i vede rostul. 

El a negat din nou că are vreun amestec în spălarea de bani și spune că a făcut o donație.

„Întotdeauna e bine să speri într-o achitare”, a mai declarat Dan Voiculescu înainte de a intra la ședința instanței.

În dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau ICA, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro, bani pe care Ministerul Agriculturii vrea să îi recupereze în urma procesului.

_________________________________________________________________________________________________________

Sorin Pantiș: „Nu mi-a adus ghinion această familie. Este o problemă de sistem”

„Romtelecom a avut un contract de închiriere cu Grivco pentru clădirea aceea nouă, de pe terenul ICA, în perioada 2003 toamnă până în perioada 2007-2008 sau 2009, dacă nu mă înșel, nu mai știu exact. Când eu am fost angajat de grupul Grivco, în mai 2003, negocierile erau încheiate. Nu are nicio legătură faptul că Romtelecom a închiriat acea clădire cu funcția pe care am ocupat-o eu”, a declarat, marți, înainte de a intra la Curtea de Apel, fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș. „Chiar dacă ar fi avut, n-ar fi avut nicio importanță”, a adăugat el.

Sorin Pantiș susține că în cazul ICA, este vorba despre o privatizare în care nu există niciun prejudiciu. El a spus că tot ce s-a întâmplat este o „goană” a procuraturii pentru a condamna pentru o ipotetică faptă, care nici măcar nu există”.

Nu mi-a adus ghinion această familie. Este o problemă de sistem”, a comentat fostul ministru, referindu-se la familia Voiculescu.

Ședința de ieri a Curții de Apel – la care judecătorii au respins toate solicitările acuzării – i s-a părut o „frenezie juridică”.

„Moral nu pot să fiu pregătit decât pentru soluția normală – aceea de achitare”, a mai spus Sorin Pantiș referindu-se la o eventuală condamnare.

Gheorghe Mencinicopschi: „Am picat – nu am intrat – într-un război care nu este al meu. (...) Nu am ce să-mi reproșez și D-zeu o să ne judece”, a spus fostul director al ICA, și el inculpat în acest dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri