Dosarul în care au fost audiați Emil Boc și alți trei foști miniștri

Data publicării:
emil boc-1

Emil Boc a trebuit să dea explicații despre cât de multe ştia Guvernul în privinţa despăgubirilor acordate de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). În acelaşi dosar au ajuns, de-a lungul vremii, în faţa procurorilor, fosta şefă antimafia, fostul şef al ANI şi mai mulţi actuali şi foşti parlamentari şi miniştri. Emil Boc a intrat relaxat şi zâmbitor la discuţiile cu anchetatorii.

„Nu am absolut niciun fel de emoţii că nu am nimic de ascuns”, a spus fostul premier la intrarea în sediul DNA.

Două ore şi 10 minute a dat explicaţii scrise. Cele mai multe dintre întrebări au avut legătură cu perioada în care a condus Guvernul.

„Declaraţia de martor a vizat modul de funcţionare a Guvernului, relaţia cu ministerele de resort şi desemnare în diverse comitete şi comisii interministeriale în care ministerele şi Guvernul au reprezentant”, a explicat Emil Boc.

Nu este primul fost membru al Guvernului care a dat explicaţii scrise în privinţa despăgubirilor supraevaluate date de ANRP. Pe acelaşi scaun, în faţa aceluiaşi procuror, au mai stat Gheorghe Pogea, fost ministru al Economiei, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor şi Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei. Ministerele pe care le-au condus au numit oameni în conducerea ANRP.

„Declaraţie de martor, în legătură cu o procedură legală de desemnare a unui reprezentant al Ministerului Justiţiei, procedură care a fost respectată. Şi atunci care e problema? Nu e nicio problemă”, spunea Cătălin Predoiu,

Şefa DNA spune însă că procurorii anticorupţie sunt departe de finalul anchetei privind retrocedările ilegale.

„Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. Este un volum foarte mare de muncă, în fiecare dosar trebuie făcute verificări, trebuie dovedit dacă retrocedarea s-a făcut conform legii sau nu. Trebuie dovedit dacă retrocedarea s-a făcut prin supraevaluare valorii reale”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Până în acest moment, procurorii DNA au cinci dosare penale în lucru privind despăgubirile măsluite de la ANRP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri