Dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Instanţă: Asistenta stătea la bârfă

Data publicării:
giulesti - 4535032-Mediafax Foto-Silviu Matei

Este doar un extras din motivarea judecătorilor, care recunosc că una dintre probleme a fost clar lipsa de personal, dar pentru asta nu au pedepsit pe nimeni.

16 august 2010 a fost o zi neagră în istoria sistemului medical din România. Unsprezece bebeluşi au fost lăsaţi nesupravegheaţi pentru 12 minute, de singura asistentă care supraveghea secţia de terapie intensivă a Maternităţii Giuleşti. În jurul orei 18.30, un puternic incendiu a izbucnit în încăpere, de la un aparat de aer condiţionat. În faţa judecătorilor, asistenta Florentina Cîrstea şi-a recunoscut greşeala: „Eu ştiu că, prin fişa postului, am obligaţia să-i supraveghez permanent pe nou-născuţii aflaţi la terapie intensivă şi că nu am voie să ies din salon, decât în situaţia în care mă înlocuieşte cineva” (declaraţie în instanţă).

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au condamnat-o pe asistentă la doi ani şi două luni de închisoare cu executare. Unul dintre argumente este că femeia a stat minute în şir de vorbă cu colegele sale, în loc să se întoarcă în salon.

Acuzaţii după drama de la maternitate

„Nu i se poate imputa inculpatei că a fost obligată să părăsească salonul pentru a merge la toaletă, dar nimic nu poate explica de ce a stat de vorbă cu colegele, aproximativ 12 minute. Inculpata a renunţat la discuţiile pe care le purta în legătură cu „bârfa" din ziua respectivă şi a încercat să revină la salonul pe care îl avea în supraveghere doar după aproximativ 6 minute şi doar pentru că pe hol a început să fie gălăgie de la persoanele care observaseră incendiul”, se arată în motivarea deciziei date de instanţă.

Trei copii au murit pe loc. Alţi trei, după ce au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", iar cinci bebeluşi au fost grav răniţi în incendiu. Lipsa de personal a fost un alt motiv care a dus la producerea tragediei, spun magistraţii.

Drama de la maternitate

Blocarea nediferenţiată a posturilor în sistemul bugetar, fără o analiză responsabilă a situaţiei din fiecare sector, a accentuat situaţia deja grea în care îşi desfăşurau activitatea medicii şi asistentele din spitalele publice, creând astfel o criză fără precedent, de natură să pună în pericol viaţa pacienţilor”, potrivit motivării judecătorilor.

Acelaşi lucru îl spun şi părinţii copiilor care au pierit în incendiu.

La începutul lunii trecute, judecătorii au dat sentinţele în dosarul "Maternitatea Giuleşti". Asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Aceeaşi pedeapsă a primit şi electricianul spitalului, care a făcut improvizaţia de la aparatul de aer condiţionat.

Şeful serviciului tehnic al maternităţii a primit şi el doi ani şi opt luni de închisoare, dar cu suspendare. Despăgubirile care trebuie plătite familiilor bebelușilor morți sau răniți în incendiu depăşesc patru milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că...