Dosarul licențelor Microsoft. DNA: mită de 60 de milioane de euro pentru contracte păguboase

Data publicării:
calculator - 6029487-Mediafax Foto-Silviu Matei-1

Procurorul şef al DNA spune că persoane cu funcții de decizie în mai multe ministere ar fi luat mită zeci de milioane de euro ca să încheie contracte păguboase pentru cumpărarea de licenţe IT. Anchetatorii spun că mita reprezenta între 5 şi 10 % din valorea contractelor, în condiţile în care unul dintre ele a ajuns chiar şi 600 de milioane de euro.

„În jur de 60 de milioane de euro, n-aş putea să vă dau o cifră exactă. E posibil ca pe parcursul urmăririi penale prejudiciul să crească sau să scadă, dar s-a dat cu titlu de mită prin conturi bancare sau direct unor persoane fizice sau direct unor societăţi comerciale”, spunea procurorul-șef al DNA.

Nouă foşti miniştri, cercetaţi de DNA în dosarul licenţelor Microsoft. Procurorii cer avize pentru punerea lor sub învinuire

În acest doar au fost audiați zeci de suspecţi. Pe la Direcţia Naţională Anticorupţie au trecut fost şefi ai secretariatului general al Guvernului, foşti miniştri, dar şi toată conducerea Microsoft România.

Întrebat dacă are cunoștință despre faptul că s-ar fi dat mită pentru astfel de contracte, fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu răspundea: „Greu. Nu ştiu ce să vă spun. Eu unul nu pot să vă spun acest lucru”.

Procurorii DNA au deschis acest dosar în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al primului ministru care viza încheierea unor contracte adiţionale de către Ministerul Educaţiei. Scopul: cumpărarea unor licenţe IT de la compania Microsoft. Ancheta a arătat că statul a ieşit din afacere păgubit, iar funcţionarii ar fi primit comisioane pentru licenţe de care nimeni nu avea nevoie. Pentru că circuitul mitei este extrem de încâlcit, DNA merge şi pe alte piste.

Colaborăm cu instituţii din străinătate cu privire la aceste contracte, cu privire la banii care au fost transferaţi în conturi din străinătate”, spunea Laura Codruța Kovesi pentru Adev[r

În acest dosar, DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri – Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri