Sari la conținut

Dosarul lui Vasile Blaga | Gheorghe Ştefan, audiat la DNA Ploieşti

Fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan - care a primit, luni, cea mai mare pedeaspsă, cu șase ani închisoare, în dosarul „Microsoft” - a fost audiat, tot luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti în dosarul în care este cercetat alături de fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga și de omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

161003_iccj_Gheorghe_Stefan_Pinalti_008_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Gheorghe Ştefan este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precizează News.ro.

Senatorul Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie, când procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

În acelaşi dosar, a fost audiată şi Elena Udrea, în calitate de martor.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere.