Dosarul Microsoft. Dinu Pescariu susține în instanță că i-a plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ștefan

Data publicării:
GHEORGHE STEFAN NOU 1

Dinu Pescariu a dat o declarație în fața judecătorilor, în prezența celor patru inculpați din acest dosar — fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan.

La solicitarea magistraților, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Ștefan în această afacere, el fiind singurul inculpat care nu și-a recunoscut vinovăția.

„În anul 2008, Claudiu Florică a venit la mine și mi-a oferit o oportunitate de afaceri, respectiv licențele Microsoft. Deoarece avea nevoie de sprijin financiar și politic, m-a rugat să iau legătură cu Dorin Cocoș, care era prieten cu mine. Ulterior, am avut mai multe întâlniri cu Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan, iar la una dintre întâlniri a participat și Gabriel Sandu. Am discutat cu Dorin Cocoș despre faptul că Gheorghe Ștefan avea influență asupra lui Gabriel Sandu, deoarece pe linie politică l-a ajutat să ajungă ministru și putea să intervină la Gabriel Sandu pentru a-l determină să încheie contractul Microsoft”, a spus Dinu Pescariu.

El a explicat că, la solicitarea lui Dorin Cocoș, i-a plătit lui Gheorghe Ștefan suma de 4 milioane de euro, prin intermediul unei firme off-shore.

„La o altă întâlnire la care a participat și Gheorghe Ștefan, am discutat despre sumele de bani care ar fi rămas ca profit în urma afacerii. Ulterior, Dorin Cocoș mi-a indicat ce sumă urma să fie plătită și către cine. Această sumă pe care urma să o plătim reprezenta prețul intervenției pe care aceștia urmau să o facă pentru ca afacerea să se încheie. Pentru Gheorghe Ștefan, suma transmisă de Dorin Cocoș era de circa 4 milioane euro. Ulterior, Claudiu Florică mi-a dat coordonatele unei firme, unde urma să fie transferată suma pentru Gheorghe Ștefan. Firma respectivă se numea DD Land, iar banii au fost plătiți de mine printr-un off-shore”, a mai spus Dinu Pescariu.

Tot acum, a fost audiat un martor, Cristian Colman, care le-a spus judecătorilor că, în anul 2009, a preluat o firmă prin intermediul lui Toni Răzvan, un apropiat al lui Gheorghe Ștefan. Colman a deschis mai multe conturi pe numele acelei firme, de unde extrăgea periodic sume de bani, de regulă câte 10.000 de lei, care erau apoi înmânate lui Toni Răzvan. El a mai relatat că, la un moment dat, Toni Răzvan i-a dat un rucsac plin cu bani, pe care l-a dus unei persoane.

La acest termen de judecată trebuia audiat și Dorin Cocoș, însă avocatul acestuia a cerut o amânare, pe motiv că Dorin Cocoș a suferit o nouă intervenție chirurgicală la un picior și nu se poate concentra. De altfel, Dorin Cocoș se deplasează de mai mult timp în instanță folosindu-se de o cârjă.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 martie, când vor fi audiați Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, precizează DNA.

Astfel, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

„În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”, potrivit procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri