Dosarul Microsoft, trimis în judecată

Data publicării:
iccj inalta curte instanta suprema judecator justitie 4604154-Mediafax Foto-Bogdan Stamatin

A fost trimisă în judecată numai o parte din Dosarul Microsoft, cea care îi vizează pe cei patru inculpați care au avut măsuri preventive în acest dosar, începând cu luna octombrie a anului trecut: fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae.

Aceştia au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA. Urmează să se stabilească un prim termen de judecată în acest dosar, în care se va decide dacă Gheorghe Ştefan va rămâne în arest preventiv şi dacă ceilalţi trei vor rămâne în arest la domiciliu.

Se va trece, mai apoi, la procedura de cameră preliminară, analizarea rechizitoriului şi a probelor. Abia după această procedură se va trece la judecată.

Toți cei patru inculpați și-au recunoscut faptele de care sunt acuzați și au făcut și denunțuri împotriva altor persoane. Astfel, este de așteptat ca procesul să nu aibă o durată lungă. Este posibil chiar ca cei patru inculpați și avocații lor să ceară procedura simplificată.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cei patru au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani în legătură cu prelungirea, în anul 2009, a acordului dintre Guvernul României şi Microsoft privind licenţele educaţionale vândute de compania americană.  

Cei nouă foşti miniștri implicaţi în dosar rămân în faza anchetei, pentru că unul dintre ei are în continuare imunitate. E vorba de Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, actual parlamentar european. Pentru el, procurorii au cerut Parlamentului European încuviinţare pentru începerea urmării penale încă de acum șase luni. Comisia juridică a Parlamentului European a cerut Camerei Deputaţilor lămuriri cu privire la perioada în care Dan Nica a beneficiat de imunitate.

În dosarul Microsoft mai sunt urmăriţi penal foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri