Dosarul Mineriadei | Victimele cer sechestru pe averile lui Ion Iliescu și Petre Roman

Data publicării:
iliescu roman 1990

Trei ore şi jumătate a strigat azi judecătorul în dosarul Mineriadei numele celor răniţi și ale rudelor celor ucişi în 13-15 iunie 1990. După 28 de ani de la reprimarea violentă a manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, procesul a ajuns abia la al doilea termen. Astăzi, Tribunalul Bucureşti a găzduit acest proces, într-o sală de festivităţi, după ce, la primul termen, Curtea Militară de Apel s-a dovedit neîncăpătoare pentru părți și volumele dosarului. Victimele au cerut azi sechestru pe averile lui Ion Iliescu, Petre Roman şi ale celorlalţi doisprezece inculpaţi.

După 28 de ani de aşteptare, victimele mineriadei din iunie 1990 au ajuns din nou faţă în faţă cu Miron Cosma, liderul ortacilor care i-au snopit în bătaie pe manifestanţii care ocupaseră Piaţa Universităţii şi cereau comuniştilor să renunţe la putere. Sute de oameni au venit astăzi la Tribunalul Bucureşti, la al doilea termen în procesul care va decide pedepse pentru vinovaţii de rănirea a 1.388 de persoane şi moartea a patru civili.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Conform legii, orice proces începe cu apelul părţilor. În dosarul Mineriadei sunt implicate 1.400 de persoane, fie că vorbim despre inculpaţi, fie că vorbim despre părţi vătămate. Această procedură a durat mai bine de 3 ore şi jumătate.

Miron Cozma a fost singurul acuzat care a venit astăzi la proces. Procurorii spun că în vara lui '90, el a condus la Bucureşti ortacii din Valea Jiului. Minerii au vandalizat sediile partidelor politice care încercau să insufle aerul democraţiei în România şi au snopit în bătaie pe oricine le-a ieşit în cale. Fostul lor lider pretinde că este victima Justiţiei şi că oamenii legii nu ar caută dreptatea, ci să protejeze politicieni importanţi.

Miron Cozma: La modul în care se desfăşoară procesul, cred că este o intenţie a celor din justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau poate până moare Iliescu.

La fel ca Miron Cozma, Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanităţii. El i-ar fi chemat la Bucureşti pe minerii care în trei zile au devastat oraşul.

Victimele mineriadei cer judecătorilor să nu mai lungească procesul şi vor mai mult de la vinovaţi, nu doar să ajungă la închisoare.

Victimele nu vor doar ca procesul să mergă repede, ci şi garanţii care să le acopere suferinţa.

Alături de Ion Iliescu şi Miron Cosma, alte 12 persoane - printre care fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu - sunt puse sub acuzare în acest dosar.

Ancheta, deschisă imediat după reprimarea violentă a manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, a fost clasat după 20 de ani de investigaţii. Victimele au contestat decizia procurorilor şi, după procese lungi la curtea europeană a drepturilor omului au obţinut redeschiderea cazului acum trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri