DOSARUL MINERIADELOR. Statul român, condamnat din nou la CEDO

Data publicării:
13112012 20m 20cedo 20maries-33327

În urma deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, una dintre părți, Anca Mocanu, soția unui bărbat care a murit în timpul mineriadei din 1990, va primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au luat această decizie pe motiv că ancheta în aceste cazuri a fost de lungă durata.

Dosarele mineriadelor sunt încă pe rolul Parchetului General, iar până acum nu au fost soluționate. Anual, România pierde zeci de procese la CEDO.

Cazul Frumușanu, verdict după 21 de ani

Un caz cutremurător legat de mineride a fost soluționat la CEDO la 21 de ani după ce doi tineri au murit în timpul conflictelor și nimeni nu a fost condamnat

În 24 aprilie, CEDO a dat verdictul în dosarul „Frumuşanu şi Crăiniceanu împotriva României” - cei doi tineri care au murit împușcați în timpul mineriardei din 1991.

În cazul „Frumușanu – Crăiniceanu”, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că autoritățile române să plătească fiecăruia dintre reclamanți daune în valoare de 30.000 de euro, pentru prejudiciul moral, la care se adaugă câte 1.000 de euro, pentru taxele și cheltuielile făcute.

Acestă sumă de bani va fi primită atât de Viorel Crăiniceanu, cât și de ceilalți doi reclamanți, împreună, Ştefan Frumuşanu et Luciana Maria Frumuşanu.

Andrei Frumuşanu si Aurica Crăiniceanu au murit în septembrie 1991, în timpul mineriadei care s-a soldat cu debarcarea Guvernului Petre Roman. În cei 21 de ani de la uciderea lor, nimeni nu a fost condamnat.

Părinții lui Frumușanu au vorbit în exclusivitate la Digi24

Ștefan și Luciana Maria Frumușanu, părinții lui Andrei Frumușanu, tânărul ucis în timpul mineriadei din septembrie 1991, au vorbit în exclusivitate pentru Digi 24 despre dreptatea găsită, după 21 de ani, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Conform soluției dată ieri de completul de la Strasbourg în acest dosar, statul român trebuie să plătească daune morale de câte 30.000 de euro familiilor lui Andrei Frumușanu și Aurica Crăiniceanu, cei doi tineri care și-au pierdut viața în 1991. Motivarea Curții: în cei aproape 21 de ani care au trecut de atunci, instanțele din România nu au reușit să îi găsească pe cei vinovați de aceste crime.

Andrei Frumușanu și Aurica Crăiniceanu au murit în timpul mineriadei din septembrie 1991. Cei doi tineri au fost împușcați mortal, în Piața Victoriei din Capitală. Tot atunci și-a pierdut viața și un jandarm în vârstă de 21 de ani.

La mai bine de 20 de ani de la evenimentele din septembrie 1991, autoritățile române nu au reușit să găsească vinovatul pentru moartea celor trei tineri, fapt sancționat ieri de instanța de la Strasbourg. Mai mult, dosarul morții lui Andrei Frumușanu este din nou pe masa procurorilor militari, care au reluat anul trecut ancheta.

Mii de plângeri la CEDO

În 22 mai, Titus Corlățean, pe atunci ministrul Justiției, a afirmat că a examinat împreună cu reprezentanții Curții Europene a Drepturilor Omului situația plângerilor venite din partea României și stadiul hotărârilor. „Sunt 2500 de plângeri la curtea europeană pe temantica proprietății şi pentru durata neonorabilă a procedurilor, neexecutarea hotărârilor și condițiile de detenţie. voi prezenta guvernului un pachet de măsuri pentru a elimina aceste disfuncţionalităţi care s-au adunat de-a lungul anilor. E adevărat că intrarea codului de procedură civilă şi penală conţin remedii eficace care vor putea da răspuns problemelor apărute la CEDO”, a spus Titus Corlățean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri