Cazul Olguța Vasilescu. Victorie în instanță a DNA

Data actualizării: Data publicării:
160330 lia olguta vasilescu dna 01 INQ Octav Ganea crop
FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, nu scapă de proces, așa cum decisese în primă instanță Tribunalul București. Procurorii DNA au obținut vineri o victorie în instanță. Curtea de Apel București a admis contestația pe care au făcut-o, prin care au atacat decizia Tribunalului București, care hotărâse retrimiterea dosarului la DNA.

Lia Olguța Vasilescu este acuzată de luare de mită și spălare de bani. Ea și-ar fi finanțat cu bani negri campania electorală din 2012, susțin procurorii.

Tribunalul București a considerat, luna trecută, că Liei Olguța Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare atunci când au fost administrate anumite probe. Instanța a avut obiecții și la o serie de denunțuri și declarații ale unor martori și a cerut să fie înlăturate din dosar. Ca urmare, au decis retrimiterea dosarului la DNA.

Procurorii anticorupție au făcut însă recurs, iar judecătorii de la Curtea de Apel le-au dat, vineri, parțial, dreptate. Procesul se va relua, practic, de la zero. Lia Olguța Vasilescu și apărătorii săi vor trece din nou prin etapa camerei preliminare la tribunal în condiții în care Curtea de Apel le va specifica în motivarea așteptată luna viitoare.

Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Ce spun procurorii

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul „donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, „ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de Goran Bregovici.

Anchetatorii mai susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.

Reacţia primarului Craiovei

Lia Olguţa Vasilescu a reacţionat printr-o postare pe Facebook: „Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul meu, spre rejudecare, la Tribunalul Bucureşti, pentru vicii de procedură. Mai precis, după ce instanţa a decis returnarea dosarului la DNA pentru încălcarea dreptului la apărare, probe obţinute ilegal etc, a omis să citeze procurorul DNA, dupa cinci zile. Astăzi, DNA a atacat decizia Tribunalului Bucureşti pentru vicii de procedură. N-am pierdut nimic, n-am câştigat nimic. O luăm de la capăt cu procedurile de Cameră Preliminară. Telenovela continuă...

P.S. Încheierea dată de Tribunal, prin care s-a constatat nulitatea unor probe şi încălcarea dreptului la apărare, rămâne valabilă. Doar că, după această încheiere, procurorul DNA trebuia chemat cu concluziile sale, în contradictoriu cu noi, în faţa judecătorului. Asta nu s-a mai întâmplat şi din acest punct se reia procesul”.

Citiți și:  

Cine este denunțătorul Liei Olguța Vasilescu

Tribunal: Acte de urmărire penală nule în dosarul Olguţei Vasilescu

Anchetă DNA pe milionul de euro cheltuit pentru Craiova Culturală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri