Lazăr: Nu ar trebui blocată o cercetare penală

Data actualizării: Data publicării:
AUGUSTIN LAZAR

Procurorul general Augustin Lazăr a spus astăzi la CSM că a găsit exclusiv aspecte de urmărire penală în dosarul în care se cercetează OUG 13 și că nu ar trebui blocată o cercetare penală în curs, potrivit Agerpres

AUGUSTIN LAZAR

„Cu referire la acțiunile de urmărire penală ale DNA, aș dori să precizez că eu am văzut dosarul și am văzut că exclusiv aspecte de urmărire penală au fost cercetate. (...) Să vedem motivarea deciziei CCR și o să o respectăm fără niciun fel de dubiu, dar eu vă pot asigura că am văzut dosarul și am văzut aspectele de natură concrete care au fost cercetate acolo și persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte. (...) Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs făcând comentarii și luând măsuri altele decât cele care ar fi normal de luat. S-ar putea interpreta și în acest sens, să fie timorați procurori care au început o urmărire penală pentru fapte concrete. Fapte concrete, eu vă spun că am văzut dosarul (...)”, a precizat Augustin Lazăr.

În cursul dimineții, Augustin Lazăr a spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale în ceea ce privește investigarea de către DNA a modului în care a fost dată OUG 13 și că ancheta de la Ministerul Public va continua, deoarece „este sesizat în legătură cu aspectele penale ale problemelor cu fapte penale concrete și persoane concrete, prin urmare Ministerul Public nu va face evaluări ale legalității sau oportunității unor acte”.

Judecătorii CCR au decis, ieri, că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. Sesizarea a fost ridicată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Strict ne cantonăm la aspecte penale care țin de competența Ministerului Public. Ancheta va continua pentru că procurorul este obligat să afle adevărul cu referire la persoanele, faptele și împrejurările în care au fost comise aceste acte”, a spus procurorul general înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

În timpul ședinței CSM, judecătoarea Simona Marcu a cerut Inspecției Judiciare anchetarea lui Augustin Lazăr pentru felul în care DNA a deschis ancheta cu privire la OUG 13, anchetă care între timp a fost clasată și trimisă la Parchetul General, și pentru modul în care a comunicat în perioada de după emiterea OUG 13.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri