Dosarul pacienților fictivi. Șeful Casei de sănătate, arestat preventiv

Data actualizării: Data publicării:
170901_CASMB_MARIAN_BURCEA_00_INQUAM_Photos_Alexandru_busca
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Șase persoane au fost arestate preventiv în dosarul pacienților fictivi. Printre acestea se află și șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea.

170901_CASMB_MARIAN_BURCEA_00_INQUAM_Photos_Alexandru_busca
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

O altă persoană cercetată în dosar, Irina Geambașu, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a primit decizie de arest la domiciliu.

Prejudiciul este estimat la 3 milioane de euro. 14 persoane au fost reținute joi seara în acest dosar.

Marian Burcea a fost destituit astăzi de premierul Mihai Tudose, în urma reținerii sale de către procurorii anticorupție.

Procurorii spun că, perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Procurorii DNA au descins ieri cu mascaţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Casa de Asigurări Bucureşti. Sunt suspiciuni că mai multe firme care îngrijeau pacienţi la domiciliu ar fi înregistrat sute de dosare pe numele unor bolnavi care nu existau în realitate.

Chiar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicul Marian Burcea, ar fi închis ochii la nereguli.

În spitale am găsit puncte de lucru ale firmelor de îngrijiri la domiciliu. Aveau spaţii închiriate. Aveau agenţi care se plimbau din salon în salon, oferind pliante şi încercând să ademenească pacienţii, să forţeze medicii. Am discutat cu conducerea Casei Nationale. De fiecare dată au fost foarte deschise. Am vorbit de curând cu domnul preşedinte Marian Burcea. A fost deschis să facem nişte grupuri de lucru de control la domiciliul pacienţilor, pentru trasparentizare”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.

Sprijinul pentru pacienţi nu a mai venit. Procurorii anticorupţie spun că în afacerea bolnavilor pe hârtie era implicat chiar directorul Serviciului de Control şi Antifraudă din Casa Naţională de Asigurări, chiar cel care trebuia să descopere neregulile. Efectele fraudei: pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare ale CNAS au murit înainte să-şi primească tratamentul.

Unii au murit. A nu beneficia de îngrijire medicală la domiciliu înseamnă întreruperea continuităţii actului medical. Sunt oameni care aveau tratamente precise, indicate la domiciliu şi nu puteau beneficia, în timp ce pentru cei care nu aveau nevoie, în numele lor se deconta”, spune Vasile Barbu.

Aşa susţin anchetatorii că ar fi dispărut trei milioane de euro din bugetul Casei Naţionale de Asigurări. Procurorii DNA au făcut percheziţii la 50 de adrese şi au ridicat zeci de persoane pentru audieri.

A fost deschisă o adevărată cutie a Pandorei. Au fost găsite probe care ar duce spre un alt tun: șapte miloane de euro sifonaţi prin decontarea ilegală de medicamente pentru pacienţi fictivi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri