Dosarul referendumului. Sentinţa va fi dată peste două săptămâni

Data publicării:
dragnea 2

ACTUALIZARE 17:30  Verdictul va fi anunţat peste două săptămâni, pe 6 mai.  

Liviu Dragnea se consideră în continuare nevinovat. „N-am găsit în rechizitoriu vreo probă în care să se demonstreze că există faptele pentru care am fost trimis în judecată. E o înșiruire de afirmații, considerații, deducții, presupuneri din partea procurorilor”, a declarat președintele executiv al PSD.

„Acuzațiile pleacă de la o premisă greșită și periculoasă pentru democrație, ceea ce poate avea anumite consecințe. Nu va mai avea nimeni curaj să organizeze campanii în România, partidele nu vor mai îndrăzni să îndemne alegătorii să vină la vot!”, a avertizat el.

ACTUALIZARE 13:01. Procurorii DNA cer închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, cât și pedepse complementare. 

Procurorii spun că Liviu Dragnea și-a folosit în mod ilegal influența de lider al PSD pentru a-i determina pe ceilalți inculpați din dosar să încalce legea electorală, să falsifice buletine de vot și să introducă mai multe buletine de vot în urne și, de asemenea, să falsifice listele pe care semnau cei care au venit să voteze la referendumul din vara anului 2012, pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României.  

Procurorul de ședință a mai spus că declarațiile martorilor audiați la solicitarea avocaților lui Liviu Dragnea, 18 lideri ai PSD printre care s-a aflat și Victor Ponta, sunt identice. În opinia sa, acest lucru denotă faptul că aceștia, anterior ședinței de judecată, s-ar fi pus de acord cu inculpatul asupra a ceea ce ar trebui să declare.


Dosarul Referendumului se încheie astăzi, după mai mult de un an şi jumătate de proces şi sute de martori şi inculpați audiaţi.

La termenul de azi a ajuns şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, acuzat alături de alte 70 de persoane de fraudarea votului pentru demiterea lui Traian Băsescu, în 2012.

„Sper să fiu achitat, pentru că n-am găsit în rechizitoriu vreo probă prin care să se dovedească că aș fi făcut faptele pentru care am fost trimis în judecată”, a afirmat Liviu Dragnea.

El a spus că în ultimul cuvânt în fața judecătorilor nu va vorbi foarte mult. „Va fi un cuvânt scurt”, a precizat Dragnea.

La termenul de miercuri, procurorul va citi încă o dată acuzațiile, avocații apărării vor susține pledoaria finală, iar inculpații vor avea dreptul la ultimul cuvânt.

Un dosar cu multe amânări

Dosarul lui Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de un an şi jumătate. De atunci şi până acum dosarul a fost amânat şi au fost audiați sute de martori. Printre ei: premierul Victor Ponta, primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă sau Constantin Niţă, preşedintele PSD Braşov. Procurorii DNA cred că Liviu Dragnea ar fi viciat rezultatele referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu din funcţia de președinte al României. Şi ar fi făcut acest lucru cu ajutorul votului multiplu, turismului electoral, prin falsificarea semnăturilor de pe listele electorale şi alte şapte metode de fraudare.

Pe 7 octombrie 2013, DNA a anunţat trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, alături de alte 73 de persoane. Procurorii anticorupţie susţineau că Dragnea, din calitatea de secretar general al PSD, ar fi apelat la diverse metode de fraudare pentru a vicia rezultatele referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Liviu Dragnea a negat toate acuzaţii şi s-a plâns de nereguli în dosar.

Eu nu am trimis niciun SMS în ziua referendumului. Nu s-au trimis de pe telefonul meu”, a declarat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta, audiat ca martor în dosar, a luat în derâdere acţiunea procurorilor.

„Am cerut să fiu audiat, eventual să ma inculpe și pe mine domnul procuror și mi-a zis că nu vrea , el pe Dragnea îl vrea. Mi-a dat în scris acest lucru. Deci totul este o mascaradă”, a spus premierul.

Audierile în dosar au început greu. Abia în toamna lui 2014 au fost chemaţi să dea explicaţii primii 12 martori din dosar.

Principalul acuzat, Liviu Dragnea, a fost chemat şi el în faţa instanţei. „Mă declar complet nevinovat pentru toate acuzaţiile care mi-au fost aduse de procurorii DNA”, a declarat Liviu Dragnea.

Pe 24 octombrie 2014, procesul referendumului a înregistrat un record - 200 de oameni din judeţele Olt, Teleorman, Vrancea şi Gorj au fost aduşi cu autocarele la Bucureşti pentru a fi audiate.

„Dacă am votat, dacă nu am votat. Să recunoaştem semnătura. Să jurăm pe Biblie. Semnarăm declaraţia şi atât. (Reporter: Era o semnătură falsă a dumneavoastră?) Falsă, falsă, da. La toţi au fost numai semnături false”, a povestit jurnaliștilor unul dintre martorii aduși cu autocarul.

În februarie anul acesta, Liviu Dragnea, prin vocea avocaţilor, a cerut judecătorilor să-l cheme la bară şi pe premierul Victor Ponta. „Dacă vorbim de foloase necuvenite pentru PSD, cred că trebuie întrebat și președintele partidului”, a spus Liviu Dragnea.

Până să-l audieze pe premier, judecătorii au stat de vorbă cu mai mulţi lideri ai filialelor PSD.

„Nu ştiu să facă echitaţie domnul Dragnea, în consecinţă nu ştiu în ce măsură a sărit calul sau nu. Mesaje de mobilizare s-au dat şi mie mi se par normale”, a declarat Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

V-a spus să îi luaţi pe oameni pe sus?”, a fost întrebat de jurnaliști și Constantin Niţă preşedintele PSD Braşov. „Haideţi doamnă, ce Dumnezeu, sunt un om cu experienţă în domeniul asta, cum credeţi că pot să să fac aşa ceva?” - a fost răspunsul.

Victor Ponta a fost audiat pe 11 martie.

A fost foarte bine, normal, dacă aș fi avut ocazia să spun în fața procurorului, nu mai exista niciun dosar. Dragnea a fost singurul care nu era membru al Parlamentului și de asta l-au găsit pe el. Dar de deciziile politice suntem toți responsabili”, a afirmat premierul. 

Iniţial, dezbaterile finale erau programate pentru sfârşitul lunii martie, dar au fost amânate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri