Dosarul retrocedărilor ilegale. Paltin Sturdza, ajutorul fără voie al DNA: a înregistrat fiecare întâlnire pe care a avut-o

Data publicării:
22 DNA

Toate înregistrările lui Gheorghe Paltin Sturdza au devenit probe ale procurorilor. Pe baza lor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte 14 persoane au fost trimise în judecată. După ce DNA a anunţat că a finalizat cercetările, PNL a luat decizia de a-l exclude din partid pe senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei. Iar deputatul PSD Ioan Adam a demisionat din Parlament.

Tudor Chiuariu: - Există interceptări cu dumneavoastră în care spuneaţi că totul este rezolvat şi că aveţi un acord de principiu...

- E un contract de asistenţă juridică ca oricare altul.

- Dar v-a înregistrat domnul Paltin Sturdza?

- Nu ştiu asta. Întrebaţi-l pe domnul Sturdza.

Răspunsul este da. Paltin Sturdza a înregistrat tot. Probabil ca să se asigurare că în cazul unui eşec îşi poate recupera banii cu care a cumpărat ajutorul politicienilor. Lui Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis 12.000 de hectare de pădure, iar contractul cu fostul ministru al Justiţiei l-ar fi costat 5 milioane şi jumătate de euro.

Tudor Chiuariu: - V-aţi întâlnit vreodată cu Paltin Sturdza?

- M-am întâlnit, bineînţeles.

- Valoarea acelui contract care era?

- Nu am stabilit eu valoarea şi nu îmi mai aduc aminte. E o aiureală, cu 5 milioane de euro.

Îl contrazic procurorii. Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu ar fi cerut banii în două tranşe. Înregistrările lui Paltin Sturdza se întorc acum împotriva lui. Una dintre întâlnirile-capcană a avut loc în casa primarului de la Slănic Moldova. Ca să înlăture însă orice suspiciune, Paltin Sturdza a propus.

Paltin Sturza: Lăsăm telefoanele în maşină?
Domn 1: Da, da.

La întâlnire au participat toţi cei care urmau să dea ajutor pentru ca Paltin Sturdza să primească 43 de mii de hectare de păduri. Tudor Chiuariu a fost cel care a făcut prezentările şi a trasat sarcinile.

Fostul ministru al Justiţiei dorea cu orice preţ să fie el cel care prinde contractul, dar Paltin Sturdza îşi lua măsuri de siguranţă. După întâlnirea cu Tudor Chiuariu a convocat alta, cu senatorul Ioan Adam şi cu soţia lui, care era judecător la Tribunalul Braşov. Şi lor le-a cerut ajutorul. Dovadă, a trecut în agendă: Întâlnirea cu Adamii. Parlamentarul a fost curios să afle dacă fostul ministru al Justiţiei îi poate oferi mai multe avantaje potenţialului client.

Ioan Adam: Şi cum a fost întâlnirea?...
Iubita lui Paltin Sturdza: Chiuariu a vorbit cel mai mult.
(...)
Ioan Adam: Bă, voi vreţi să-mi spuneţi că nu aţi vorbit cu oamenii ăia, mă? N-ai vrut să lămureşti lucrurile?
Paltin Sturdza: Cum să le lămuresc?
Ioan Adam: Să întrebi, da sau nu?

O altă informaţie surprinzătoare spune că fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a aflat despre cererea ilegală de retrocedare şi a vrut să intre în afacere. I-a cerut parlamentarului Ioan Adam, coleg de partid, să îl lege cumva de Paltin Sturza pentru că afacerea are potenţial. Şi l-a legat. Acum, alături de Paltin Sturdza, şi Viorel Hrebenciuc cu fiul lui, Ioan Adam, cu tot cu soţie, şi 12 persoane au fost trimise în judecată în acest caz. Alţi 17 oameni, printre care Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, Dan Şova, prinţul Paul şi prinţesa Lia sunt anchetaţi într-un alt dosar în care acuzaţiile au fost construite de procurorii DNA după ce au vizionat înregistrările lui Paltin Sturdza şi au citit agenda lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri