Sari la conținut

Dosarul Revoluției. Ce transmitea TVR în decembrie 1989

Între 22 și 25 decembrie 1989, Televiziunea publică a transmis necontenit din două studiouri alăturate (4 și 5) ceea ce apoi s-a numit Revoluția din decembrie. Amfitrionul emisiunii-maraton a fost Victor Brateș, cel care era redactorul-șef adjunct al știrilor până în acel moment. El este cititorul mai multor apeluri de apărare a singurei televiziuni care exista la acel moment.

Victor Brateș a povestit, într-un interviu din ziarul Adevărul, în 2010, la 77 de ani, cum a ajuns să fie amfitrionul transmisiunii live a Revoluției :

"Cum aţi ajuns să luaţi cuvântul? Eraţi redactor-şef adjunct la Actualităţi, nu crainic. Păi s-a întâmplat la cererea revoluţionarilor. La început îi dictam lui Petre Popescu (în prezent decedat - n.r.), şi asta a provocat nemulţumirea revoluţionarilor. Se crea o imagine neplăcută - un om care dictează. Şi revoluţionarii au spus să vină cineva care să prezinte.

În studio mă aflam eu şi Petre Popescu, emblema crainicilor din TVR, dar care avea nişte dificultăţi la scris şi chiar şi în materie de spontaneitate. Primele intervenţii ale lui Popescu le-am dictat eu, dar nu puteam continua aşa. Revoluţionarii - văzând că dictez aceste texte, sau cum se spune, aveam texte, adică bănuiam ce trebuie spus şi cum - au zis că de ce să pierdem timpul, mai bine să intru eu în direct.''

Printre apelurile redactate de Victor Brateş, celebre au rămas din epocă cele la ocolirea apei, despre care redactorul-șef adjunct al știrilor comuniste spunea că nu trebuie băută pentru că a fost otrăvită.

Un rol important în acele zile l-a avut și prezentarea celor care aveau ceva de spus din studiourile revoluției. De pildă, pe un general de Securitate, Nicolae Doicaru, printre informații care nu s-au confirmat niciodată, cum ar fi bombele de la televiziune sau evadarea lui Nicolae Ceaușescu.

Petre Popescu și George Marinescu au asigurat, în acele zile, alături de Teodor Brateș, transmisiunea în direct a Revoluției. Între timp, cei doi crainici au plecat dintre noi. 

Printre apelurile repetate în acele zile au fost cele de apărare a televiziunii și a Radioului, despre care se spunea că ar fi atacate. Au existat mulți morți și răniți în acele zile, după plecarea lui Nicolae Ceaușescu, mulți dintre ei plecând de acasă la apelul celor care apăreau în fața camerelor afirmând că ar exista bombe la tot pasul.

Au fost transmise și apeluri la apărarea orașelor Sibiu (la a cărui conducere se afla fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu) și Pitești (unde se aflau rafinării). De asemenea, Petre Popescu cerea înființarea în fiecare localitate a unor filiale ale Frontului Salvării Naționale.