Dosarul Rompetrol ajunge din nou în instanţă. Care va fi parcursul dosarului după moartea lui Dinu Patriciu

Data publicării:
dinu patriciu crop

ACTUALIZARE 13.38. Curtea de Apel Bucureşti a constat marţi că omul de afaceri Dinu Patriciu a decedat, însă a decis să amâne discutarea cererii de încetare a procesului penal formulată de avocaţii acestuia.


Avocaţii şi moştenitorii lui Dinu Patriciu trebuie să depună la instanţă certificatul de deces, iar magistraţii trebuie să decidă încetarea procesului faţă de omul de afaceri.

Totodată, judecătorii ar putea să decidă ca, pe viitor, răspunderea pentru recuperarea prejudiciului să revină moştenitorilor. Astfel încât aceştia să îl plătească în cazul în care va fi dată o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens.

DINU PATRICIU A MURIT în 19 august la Londra. Procesul, aflat în fază finală la Curtea de Apel Bucureşti, continuă în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi, printre care senatorul Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş. În primă instanţă, toţi au fost achitaţi de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001 suma de 85 milioane USD, cuvenită de fapt bugetului de stat.

În acelaşi dosar, Patriciu era acuzat că, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, când a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard acţiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.

În perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arată în rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat şi a dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi preţul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC”.

La data de 6.04.2004, cu o zi înainte de începerea tranzacţionării acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, Patriciu i-ar fi dezvăluit lui Sorin Roşca Stănescu informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04.2004 i-ar fi dezvăluit lui Sorin Pantiş informaţia privilegiată privind preţul pe care societăţile controlate de grupul de firme Rompetrol urmau să îl afişeze în aceeaşi zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri