DOSARUL ȘANTAJULUI. Antenele ar putea fi închise

Data publicării:
intact

Una dintre ele ar putea interzice Antenei Group să încheie contracte asemănătoare celui care a dus la presupusa infracţiune de şantaj.

Legea spune că împotriva firmelor care sunt puse sub învinuire se pot lua mai multe măsuri preventive, care pot fi înnoite la fiecare 60 de zile. Una dintre măsurile care pot fi luate împotriva Antena Group şi Intact Publishing interzice anumite operaţiuni financiare care ar duce la diminuarea patrimoniilor sau la deschiderea procedurii de insolvenţă.

Nu este singura măsură preventivă care ar putea fi aplicată.

„De asemenea, poate să interzică procurorul, pe o perioadă de 60 de zile, să exercite anumite activităţi de natura celor pentru care îi este adusă învinuirea”, explică avocatul Cristian Ene.

Antena Group poate rămâne, aşadar, pentru o perioadă, fără dreptul de a mai încheia contracte de difuzare a posturilor TV cu companiile de cablu. Anchetatorii mai pot obliga cele două firme să achite contravaloarea unei cauţiuni, care nu poate fi mai mică de 5.000 de lei.

Măsura poate fi luată astfel încât procurorii să fie siguri că societăţile vor respecta măsurile preventive. Banii pot fi daţi înapoi, dar numai după o soluţie definitivă de achitare.

În cazul unei condamnări definitive, Antena Group şi Intact Publishing riscă amenzi penale de câte 600.000 de lei.

Instanţa mai are şi alte variante, dacă firmele sunt găsite vinovate.

„Mai poate fi obligată şi la pedeapsa de a închide anumite puncte de lucru care au dus la ajutarea săvârşirii infracţiunii”, spune Cristian Ene.

Judecătorii mai pot pronunţa şi alte decizii în cazul în care se dovedeşte definitiv că Antena Group şi Intact Publishing au fost folosite pentru a comite infracţiuni.

„Pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice se aplică atunci când persoana juridică a fost constituită în scopul săvârşirii de infracţiuni sau când obiectul său de activitate a fost deturnat în acest scop”, se stipulează în Codul de Procedură Penală.

Cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj pentru care a fost cercetat inițial Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, a fost extinsă prin începerea urmăririi penale faţă de încă două persoane fizice și față de două persoane juridice.

Camelia Voiculescu a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la șantaj. S-a început urmărirea penală și față de directorul „Jurnalului Național”, George Daniel Matiescu, învinuit tot de complicitate la șantaj, precum și față de două entități juridice - societatea care editează „Jurnalul național”, Intact Publishing, și Antena Group - învinuite de șantaj.

Un alt caz recent în care o societate a fost trasă la răspundere penal şi condamnată este dosarul Maternităţii Giuleşti. Spitalul a fost condamnat la o amendă penală de 400.000 de lei şi la plata în solidar a unor daune morale care depăşesc patru milioane de euro.

Citiți și:

Șeful Antena Group vrea anularea interdicției de a părăsi țara

De ce a fost eliberat directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu. Motivarea Tribunalului

Adjunct al șefului Gărzii Financiare, cercetat de DNA în dosarul Antena Group

Cristina Jura, directorul de marketing al Intact Group, audiat ca martor la DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri