Dosarul „Sparanghelul”, deschis după ce 2.000 de muncitori s-au îmbulzit în aprilie pe Aeroportul Cluj, a fost clasat: Fapta nu există

Data publicării:
aeroport cluj ID135719_INQUAM_Photos_Raul_Stef
Aproape 2.000 de români care voiau să plece la muncă în germania s-au îmbulzit pe aeroportul din Cluj, fără să respecte regulile de distanțare. Foto: INQUAM Photos / Raul Stef

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a clasat dosarul „Sparanghelul”, în care a fost cercetat modul în care aproape 2.000 de români au plecat la cules sparanghel în Germania, în plină stare de urgență. Muncitorii, majoritatea din Moldova, au ajuns cu autocarele la aeroportul din Cluj, unde au format o aglomerație mare, ceea ce a necesitat intervenția autorităților. 

Dosarul a fost clasat pe motiv că „fapta nu există”, potrivit Agerpres. Ca urmare a acordării permisiunii pentru efectuarea curselor charter pentru transportul muncitorilor sezonieri, în parcarea aeroportului s-au prezentat 1.962 de persoane ce intenţionau să ajungă cu 12 curse neregulate cu destinaţia Berlin, Dusseldorf şi Bade-Baden, însă niciuna nu s-a îmbolnăvit şi nici nu a fost carantinată, potrivit sursei citate.

"Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca la data de 09.04.2020, nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C. pen. deoarece fapta sesizată nu există", potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Procurorii au mai arătat că nu au fost respectate normele de distanţare fizică, însă această situaţie nu a fost urmată de răspândirea infecţiei.

"Din probele administrate mai rezultă că, la data de 09.04.2020, în incinta Aeroportului Internaţional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de art. 3 alin 1. C.pen. din Ordonanţa militară nr. 1/2020 şi de art. 7 alin 1 din Ordonanţa militară nr. 3/2020, însă încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. În condiţiile în care nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea noului coronavirus nu a avut ca urmare răspândirea acestei boli, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin 2 C. pen., fiind incidente prevederile art 16 alin. 1 lit.b C.pr.pen., întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni, nefiind astfel prevăzută de legea penală", au precizat procurorii.

În timpul stării de urgență, când autoritățile recomandau distanțarea socială, aproape 2.000 de oameni s-au înghesuit în parcarea aeroportului din Cluj-Napoca, români care voiau să plece la muncă în străinătate cu zboruri de tip charter. A fost nevoie de intervenția polițiștilor pentru a-i organiza pentru deplasarea spre avioane.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri