Dosarul Transferurilor. Magistraţii instanţei supreme au amânat din nou cauza. Gică Popescu a fost audiat

Data publicării:
1-4

ÎCCJ a amânat din nou sentinţa definitivă în Dosarul Transferurilor. La termenul de marţi erau programate audierile inculpaţilor, dar pentru că şedinţa a început cu trei ore mai târziu decât ar fi trebuit, avocaţii apărării au încercat să obţină un nou termen. Şedinţa a avut însă loc, fiind audiat Gică Popescu. Fostul internaţional a fost şi singurul care şi-a expus poziţia în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, pentru că apoi magistraţii au decis o nouă amânare.


Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu ar fi trebuit să afle marţi dacă primesc un verdict definitiv în Dosarul Transferurilor, în care sunt judecaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În 2008, DNA i-a trimis în judecată pe cei opt pentru prejudicierea bugetului de stat şi a unor cluburi de fotbal din România. În prima instanţă, ei au fost achitaţi, însă la Curtea de Apel Bucureşti au primit, fără excepţie, condamnări.

Cele peste 20.000 de file, cât are dosarul, fac referire la transferul în străinătate a 12 jucători români. Procurorii susţin că transferurile ilegale au fost făcute după o reţetă simplă, la mijloc fiind nişte firme din străinătate, greu de verificat. Jucătorii au fost vânduţi cu un preţ, iar în acte a fost declarat alt preţ, mult mai mic.

Bugetul de stat ar fi fost prejudiciat în acest fel cu 1,5 milioane de dolari, iar alte patru cluburi din Liga 1 - cu peste zece milioane de dolari.

Procesul a început în februarie 2009, dupa ce procurorii DNA au verificat aproape 800 de transferuri şi au audiat peste 100 de persoane. Trei ani mai târziu, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. În 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis însă că toţi cei opt trebuie condamnaţi.

Condamnările. Care sunt deciziile posibile ale magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul acţionar dinamovist Cristi Borcea. Acţionarul rapidist Gheorghe Copos a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe Mihai Stoica, magistraţii au decis să îl condamne la patru ani de detenţie pentru fapte comise în calitate de director al Clubului Oţelul Galaţi.

Jean PădureanuGică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au primit fiecare câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Anul acesta, Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat o cerere privind restricţionarea dreptului acestora de a călători în străinătate, însă solicitarea a fost respinsă de Curtea Supremă.

La finalul procesului, magistraţii Curţii Supreme ar putea să îi achite, aşa cum au făcut colegii lor de la Tribunalul Bucureşti, ar putea să menţină pedepsele hotărâte de Curtea de Apel Bucureşti, să le modifice sau chiar să decidă rejudecarea dosarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri