Dosarul „Vișinescu”. Dan Voinea: Încadrarea corectă ar fi fost la tratamente neomenoase

Data publicării:
Dan Voina captura

Dan Voinea a spus că după 1989, au fost mai multe persoane acuzat de genocid, nu numai soții Nicolae și Elena Ceașuescu, dar în instanță s-a schimbat încadrarea juridică în urma unei decizii politice.

„Cel care a influențat această decizie a fost primul adjunct al procurorului general de atunci, Gheorghe Diaconescu, că în România n-ar fi fost genocid”, a spus Dan Voinea.

„Cred că încadrarea corectă (în cazul lui Alexandru Vișinescu – n.r.) era la tratamente neomenoase, unde se poate face o cercetare și unde deja avem victime care reclamă acele tratamente neomenoase”, a susținut Dan Voinea, fost procuror.

Fostul procuror a menționat că acuzaţiile de tratamentele neomenoase se pot proba mai simplu, iar dosarul poate fi trimis în instanţă. 

Dan Voinea a mai spus că „dacă punem genocidul doar în sarcina lui Vişinescu și nu-i aducem pe responsabilii de politică penitenciară n-am făcut nimic”, pentru că acest lucru n-ar servi cu nimic foștilor deținuți politic.

Voinea a apreciat că e posibil ca celelalte dosare să fie deschise pentru că sunt imprescriptibile și că nu s-au numărat victimele comunismului.

„Ar trebui identificate grupurile de victime. Victimele represiunii religioase, ţăranii care nu s-au trecut la colectiv, victimele privind natalitatea, victimele politice. Sunt foarte multe categorii neidentificate și încă nu se lucrează cu ştiinţe care ajută justiţia. La noi nu se discută de victimologie. Clinica judiciară nu se face în România”, a adăugat Dan Voinea. 

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de Alexandru Vişinescu pentru genocid, potrivit unui comunicat transmis de instituţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri