Sari la conținut

Două anchete în desfăşurare la grădiniţă în cazul educatoarei violente

Două anchete în acelaşi timp la grădiniţa din Bucureşti, unde un copil ar fi fost bruscat, ameninţat, intimidat de o educatoare. Pe de o parte e ancheta inspectoratului şcolar care a trimis acolo o comisie. Inspectorii au discutat cu familia copilului şi cu dascălul reclamat. Cea de a doua anchetă va fi facută de poliţie, căci părinţii au depus şi o plângere.

-Mâinile la spate! Pune mâinile la spate, răule ce eşti, că-ţi dau o lingură din-asta în cap de visezi cai verzi pe pereţi! Mâinile la spate! Doamne păzeşte!”

-Dă sacul ăla portocaliu! Dă-l încoa'! Aşa. Dă să punem asta. Să nu te mai p... în pat, că te strâng de gât!”

Limbajul agresiv pe care educatoarea l-a folosit cu un copil de trei ani a ajuns şi la urechile inspectorilor şcolari. Iar în această dimineaţă, o comisie de anchetă a mers la grădiniţă.

„- Sunt multe cazuri din acestea, în şcoala românească?

- Mă abţin de la comentarii.

- Veţi continua ancheta şi mâine, şi poimâine?

- Cât este nevoie.”

Dincolo de uşile păzite, comisia Inspectoratului Şcolar al Capitalei a discutat, pentru început, atât cu educatoarea, cât şi cu părinţii.

Andrei Szasz, tatăl copilului abuzat: „Comisia ne-a spus că au venit să cerceteze şi ne vor chema din nou mâine. Am dorit să le dau mai multe întrebări care cer un răspuns şi n-au dorit să primească această listă. Ne-au spus că vom discuta mâine asupra lor.”

Oamenii sunt decişi să îşi caute dreptatea şi în justiţie.

Julieta Szasz, mama copilului abuzat: „Vom face tot ce ne stă în putere, vom face tot ce putem noi ca ea şi cele care au participat la agresiunea verbală, să plătească.”

O parte dintre părinţii celorlalţi copii înscrişi la grădiniţa din cadrul Şcolii Generale Numărul 41 au reacţionat la scandal.

Părinte: “Nu mi-aş dori niciun părinte să treacă prin aşa ceva. Pentru că acel copil rămâne cu o traumă, într-adevăr.”

Părinte: „Nu mi se pare normal. Eu am trei acasă. Şi eu mai ţip la ei. Dar aşa, nu mi se pare normal. Că îi aducem aici să prindă o educaţie, să fie şi ei...”

Părinte: „Copilul meu nu a fost traumatizat în niciun fel. Pentru că nu a fost traumatizat. Înregistrările, nu ştiu ce să spun. Dar nu...

- Recunoaşteţi vocea doamnei educatoare?

- În mare parte, da.”

În afara inspectorilor şcolari, educatoarea trebuie să dea explicaţii şi în faţa poliţiştilor secţiei 7. Pe numele ei şi-al colegelor sale care au asistat la agresiunea verbală a copilului de trei ani, familia a depus plângere penală.