Dragnea, despre audierea lui Dragomir la comisia SRI: Să vedem dacă va fi nevoie de o comisie de anchetă

Data publicării:
161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că audierea fostului colonel SRI Daniel Dragomir de către comisia de control al SRI va fi importantă şi că există posibilitatea înfiinţării chiar a unei comisii parlamentare de anchetă pentru a investiga afirmaţiile făcute de acesta.

161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Mâine (marţi - n. red.) este prima dată când domnul Dragomir merge în faţa unei comisii parlamentare şi are o poziţie oficială. Şi eu zic să aşteptăm să vedem ce spune acolo şi, în funcţie de ceea ce va spune, comisia de control al SRI va decide ce face - va mai face audieri, îl va mai chema pe dumnealui sau pe alţi oameni. Şi, în funcţie de cum va evalua aceste declaraţii şi audieri, ei vor face propuneri - dacă rămân în cadrul comisiei SRI sau va fi nevoie de o comisie de anchetă cu atribuţii mai mari”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de informaţii, Claudiu Manda, a anunţat luni că fostul colonel SRI Daniel Dragomir va fi audiat marţi la comisie pentru a lămuri acuzaţiile lansate în spaţiul public, inclusiv cu probe.

Am avut o discuţie astăzi cu toţi membrii comisiei. Am discutat un pic despre cum ar trebui să funcţioneze activitatea la comisie. Mâine avem prima şedinţă ordinară. Am avut o discuţie cu domnul Daniel Dragomir. L-am invitat pentru mâine, la ora 16,30, la Comisia de control SRI, deci mâine la 16,30 va veni. I-am trimis şi pe adresa de e-mail pe care mi-a propus-o dumnealui o solicitare scrisă”, a declarat Claudiu Manda.

El a spus că întâlnirea cu Daniel Dragomir a fost programată pentru analiza declaraţiile făcute de fostul colonel SRI.

Este o întâlnire într-o primă etapă. Am văzut o serie de declaraţii făcute de domnia sa în mass-media. Comisia SRI îşi exprimă disponibilitatea de a discuta pe toate detaliile pe care domnul Dragomir poate să le prezinte, inclusiv cu probe, inclusiv cu chestiuni pe care le poate spune. (...) Va rămâne ca domnul Dragomir să ne spună, la comisie, cu nume şi prenume, lucruri pe care consideră că le poate spune sau lucruri pe care să sperăm că doreşte să le spună comisiei'”, a mai spus Manda.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţea trecută, la Parlament, referitor la dezvăluirile pe care le-a făcut fostul colonel SRI Daniel Dragomir, fost adjunct al lui Florian Coldea, cu privire la activitatea DNA şi a Serviciului Român de Informaţii, că ceea ce a apărut în spaţiul public este foarte grav, iar Dragomir ar trebui chemat „rapid” la audieri în cadrul Comisiei de control al SRI.

Ceea ce a apărut în spaţiul public este foarte grav dacă este adevărat. Eu cred că Comisia SRI, după ce maine (miercuri - n.r.) vom alege preşedintele, va trebui să-l cheme rapid la audieri pe acest domn Dragomir, pentru că astfel de afirmaţii nu pot fi lansate în spaţiul public fără ca o comisie parlamentară, respectiv ceea de control SRI, să nu-l audieze”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a exclus posibilitatea înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă, în cazul în care afirmaţiile lui Daniel Dragomir se dovedesc a fi adevărate.

Dacă se va constata că, din ceea ce se va spune acolo, se depăşeşte competenţa Comisiei SRI, atunci se poate lua în calcul şi înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat despre documentele făcute publice de Daniel Dragomir, potrivit cărora şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, solicita mai multe mandate de interceptare pentru a le utiliza în dosare de corupţie, Liviu Dragnea a spus: „Dacă această informaţie este adevărată, asta mi se pare la fel de grav sau o situaţie la fel de gravă ca cea care se referea la faptul că rechizitoriile erau făcute în alte instituţii şi erau livrate doar pentru semnat şi pentru însuşire la procurori. Să se solicte mandate de ascultare pe siguranţă naţională, terorism, sabotaj ca să fie acolo un fel de plasă de pescuit, după care să fie livrate, să se uite pe stenograme să vadă cum ar putea agăţa o ţintă sau alta, asta este de o gravitate excepţională şi Comisia SRI - dacă va putea singură, dacă nu, se va face o altă comisie - va trebuie să verifice aşa cum n-a mai fost niciodată verificată o astfel de situaţie”. 

Daniel Dragomir a făcut o serie de dezvăluiri la România TV, potrivit cărora rechizitoriile prezentate de procurorii DNA în instanţă erau scrise de ofiţerii SRI.

Citiți și: Florian Coldea: Nu am avut birou la DNA. Nu am ordonat arestări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri