Dumitru Dragomir, Mihai Corbu și Radu Arhire au fost reţinuți în dosarul drepturilor TV pentru Liga I

Data publicării:
dumitru dragomir crop

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este în arestul Poliţiei Capitalei. A fost reţinut, după două ore de audieri, sub acuzaţia că ar fi luat 3 milioane de euro din banii Ligii, după acordarea drepturilor de televizare din campionatul României. Acuzaţiile oficiale vorbesc despre spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală. Deşi când a fost ridicat pentru audieri, Dumitru Dragomir a părut sigur că se întoarce acasă, anchetatorii spun că au dovezi destule cât să obțină arestarea. Poliţiştii au descins luni dimineaţa la locuinţa fostului preşedinte LPF şi la sediul Ligii. Dumitru Dragomir a plecat la audieri de acasă, sub escorta poliţiei, convins că nu are de ce se teme. 


ACTUALIZARE ora 22:15 Avocata lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat la Digi24 că pledoaria apărării se va construi pe lipsa probelor:

ACTUALIZARE ora 21:00 Dumitru Dragomir i-ar fi determinat pe membrii LPF să aprobe plata unui comision de 12.102.648 de lei în favoarea unei firme administrate de Mihai Corbu şi Radu Arhire drept contravaloare a unor servicii de intermediere fictive, în scopul însuşirii sumei, potrivit procurorilor bucureşteni.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 - 2013, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înţelegerii cu inculpatul Corbu Mihai - administrator al SC C.P. SRL, cu intenţie, a determinat membrii LPF să aprobe acordarea/plata unui comision în valoare de 12.102.648 lei, în favoarea SC C.P. SRL, drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat, în scopul însuşirii sumei anterior menţionate, arată procurorii.

Pentru realizarea acestui scop, Dumitru Dragomir, profitând de calitatea sa de preşedinte al LPF, a creat, în paralel cu circuitul licit de vânzare (prin negociere directă) a drepturilor de televizare către SC R. SRL, un circuit ilicit - fictiv, apt să creeze confuzia cu cel licit, în scopul delapidării sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF. El a inserat în circuitul fictiv un contract de intermediere, care atestă desfăşurarea unor activităţi de identificare pe piaţă a unui cumpărător, cu societatea administrată de Mihai Corbu şi Radu Arhire.

În baza contractului de intermediere, fostul preşedinte al LPF a obţinut aprobarea plăţii de către Adunarea Generală a Acţionrilor (AGA), a unui comision de 5% din preţ către societatea administrată de inculpatul Mihai Corbu, cunoscând că aceste servicii nu au fost prestate.

ACTUALIZARE ora 19:42  Și fostul pilot Radu Arhire, în prezent om de afaceri, a fost reținut în legătură cu dosarul presupusei fraude de la LPF. Toate cele trei persoane reținute în dosar - Dumitru Dragomir, Mihai Corbu și Radu Arhire - vor fi prezentați unui judecător cu propunere de arestare.


ACTUALIZARE ora 19:00

ACTUALIZARE ora 18:15  Și omul de afaceri Mihai Corbu a fost reținut în acest dosar. El este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.

ACTUALIZARE ora 17:50 Avocata lui Dumitru Dragomir susține că nu există niciun fel de implicare a clientului său. „Nu au fost lecturate de organele de cercetare (documentele - n.r.), sperăm să fie lecturate de instanță”, a spus avocata. Ea a mai declarat că fiul lui Dumitru Dragomir a reușit să ia legătura cu tatăl său și acesta, aflat în prezent în arestul Poliției Capitalei, este bine. Bogdan Dragomir a venit la Poliția Capitalei cu un bagaj adus pentru tatăl său.

ACTUALIZARE ora 14>10 Dumitru Dragomir a fost reţinut pentru 24 de ore.

Conform procurorilor, trei sunt capetele de acuzare pentru care Dumitru Dragomir a ieşit luni în cătuşe de la Poliţia Capitalei: evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Anchetatorii spun că fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal şi-a trecut în conturi 3 milioane de euro, după ce a împărţit drepturile de televizare ale meciurilor din campionatul României.

Banii ar fi ajuns la Dumitru Dragomir prin intermediul unui anume Mihai Corbu, director al unei firme, care s-a pretins a fi negociator în numele trustului RCS&RDS.

Din declaraţiile depuse la dosar reiese că deţinătoarea televiziunilor de sport a negat că ar fi avut vreo legătură cu Mihai Corbu.

În lanţul spălării de bani este implicat, spun anchetatorii, şi pilotul de curse Radu Arhire, care deja nu mai poate folosi aproape 2 milioane de lei, pe care procurorii i-au pus sechestru.

ACTUALIZARE ora 13:11 Procurorii Tribunalului Bucureşti au început urmărirea penală în dosarul drepturilor TV pentru Liga I, pe numele fostului preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir. Acesta este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Dumitru Dragomir este audiat la Poliţia Capitalei.

Prejudiciul adus în dauna LPF este de aproximativ 3 milioane de euro. Percheziţiile continuă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a dat publicităţii un comunicat cu detalii din dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Ei precizează că în acest dosar s-a început urmărirea penală pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, LPF ar fi fost prejudiciată, la vânzarea drepturilor de televizare, prin faptul că tranzacţia a fost „intermediată” de mai multe firme, deşi ea s-a realizat, în realitate, fără acestea.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 - 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare. De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale”, arată PTB.

ACTUALIZARE ora 10:05 Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a făcut declaraţii înainte de a merge la audieri. Din locuinţa sa au fost luaţi câţiva saci cu acte privind vânzarea de case sau terenuri, după cum a spus Dragomir. Iată cele mai importante declaraţii:

Este cearta mea cu televiziunile, toată lumea vorbeşte. Dacă îi puneam la CEC (banii) era bine. Toată lumea vorbeşte (despre contractele de drepturi de televizare pentru meciurile din campionatul naţional de fotbal), dar asta este, ce să facem?

Întrebat dacă crede că va fi pus sub acuzare: Eu n-aş crede. A, abuzuri se mai fac, se fac destule.

Dar eu am documente, iubiţilor, reţineţi ce vă spun. Sunt acoperit de hârtii - cât trăiesc -, şi de pământ  -după ce mor.

Pe Corbu ăsta l-am văzut o dată, habar n-am cine sunt ăştia.

În aceşti saci (ridicaţi de procurori din locuinţa sa) aveau actele mele de vânzare-cumpărare ale caselor, ale terenurilor pe care le-am vândut.

Îmi dăduse mama - Dumnezeu s-o odihnească - un borcan de miere mai mare, aşa, mai luam şi eu.

Una e să susţin anchetatorii... te murdăresc întâi şi după aia nu te spală nici Dunărea.

Întrebat cum i-a primit pe anchetatori la percheziţii:Somnoros, foarte somnoros am fost, dar ce să spun... Văd că măştile şi le-au scos.


Poliţia Capitalei, coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, derulează luni dimineaţă percheziţii la 11 adrese din Bucureşti şi Ilfov, printre care şi sediul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Şapte persoane vor fi duse la audieri în acest caz, după finalizarea percheziţiilor. Asupra lor planează suspiciuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Între 2011 şi 2013, cei şapte oameni din fotbal nu ar fi declarat sumele încasate în realitate din vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I.

Ei ar fi implicaţi în întregul proces legat de campionatul oficial al României, iar prejudiciul s-ar ridica la 3 milioane de euro, informează corespondentul Digi24. Pe numele lor s-au emis mandate de aducere.


ACTUALIZARE ora 9:03 Poliţiştii spun că ar fi fost creat un circuit de intermediari fictivi, cu participarea mai multor firme înscrise pe numele unor persoane fizice, iar cele 3 milioane de euro ar fi fost încasate ilegal sub formă de comision.

Potrivit surselor consultate de Digi24, una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi fostul şef al LPF, Dumitru Dragomir, iar una dintre locuinţele percheziţionate luni dimineaţă de poliţişti ar fi locuinţa acestuia.

Sesizarea în acest dosar ar fi pornit de la Serviciul Român de Informaţii, care a transmis date esenţiale către poliţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri