Efectele blocajului de la Instanţa supremă. Udrea şi Bica cer rejudecarea proceselor

Data publicării:
elena udrea alina bica retinute costa rica
Elena Udrea şi Alina Bica, printre primii care au făcut cerere de anulare a deciziei definitive

Procese răsunătoare de corupţie ar putea fi judecate din nou. Politicieni şi oameni de afaceri controversaţi cer şansa de a scăpa de condamnări. Şi o pot primi pentru că decizia Curţii Constituţionale spune că în ultimii ani, completurile formate din cinci magistraţi au fost formate ilegal, aşadar sentinţele lor pot să fie contestate.

Fostul ministru al Turismului condamnat definitiv în iunie în dosarul Gala Bute a depus printre primii cerere de anulare a deciziei definitive. Elena Udrea a primit, în iunie, o condamnare la şase ani de detenţie, însă era deja plecată din ţară, cu destinaţia Costa Rica. Între timp, autorităţile costaricane au demarat procedurile de extrădare, însă anularea condamnării ar putea opri procesul de acolo.

Rudel Obreja a contestat şi el procesul la finalul căruia a primit o condamnare la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită, în acelaşi dosar Gala Bute.

Arestată într-un penitenciar din San Jose, fosta şefă a parchetului anti-mafia Alina Bica a cerut şi ea anularea condamnării la patru ani de închisoare pentru că a încercat să îl scape de detenţie pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

Dan Şova se numără şi el printre cei care au cerut instanţei de judecată să anuleze condamnarea primită anul acesta. În iunie, fostul ministru era încarcerat pentru trei ani, după ce un complet de 5 judecători l-a găsit vinovat pentru trafic de influenţă. Solicitarea sa va fi analizată la începutul anului viitor

Admiterea contestaţiilor în anulare nu înseamnă că toţi cei condamnaţi definitiv de forul superior al Înaltei Curţi scapă de dosare. Etapa finală a fiecărui proces în parte va fi rejudecată, însă eventualele mandate de executare a pedepselor vor fi anulate, cel puţin până la o nouă decizie definitivă.

Reguli noi pentru completurile de 5 judecători

Regulile noi au fost stabilite de Secția pentru judecători a CSM, după ce Curtea Constituțională a explicat în motivarea deciziei de luna trecută referitoare la completurile de cinci judecători că sub supravegherea acestui for ar trebui să se desfășoare tragerea la sorți pentru a se evita noi incidente de nerespectare a legii sau a Constituției în ceea ce privește compunerea acestor completuri.

Astfel, s-a stabilit că vor fi mai mulți judecători care vor face parte din aceste foruri. Dacă până acum erau 40, pe viitor vor fi 60, câte trei completuri în fiecare materie. De asemenea, toți magistrații Înaltei Curți vor fi convocați la ședința publică în care se va desfășura procedura. Nu este obligatoriu să și participe, cu o excepție: decanul de vârstă al Înaltei Curți este cel care trebuie să vină la ședință și să se asigure că numele tuturor magistraților din instanță sunt în acele boluri - câte un bol pentru fiecare secție care judecă dosarele la nivelul instanței supreme.

De asemenea, această procedură a fost stabilită până la finalul anului pentru a face o deblocare a situației completurilor de cinci judecători, urmând ca o nouă tragere la sorți să fie făcută pentru completurile care vor funcționa începând din ianuarie anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri