Elena Udrea a primit aviz favorabil pentru urmărirea penală, dar nu și pentru reținere și arestare

Data publicării:
udrea noul dosar

ACTUALIZARE 14.00. Deputații juriști nu au avizat reținerea și arestarea preventivă în cazul Elenei Udrea.

Au fost 11 voturi pentru reținerea, dar și pentru arestarea Elenei Udrea. Aceste voturi nu au fost însă suficiente, pentru că în sală au fost 22 de deputați. Pentru ca cererea procurorilor să fie avizată ar fi fost nevoie de 12 voturi pentru.

Comisia juridică va trimite Biroului Permanent o scrisoare prin care i se va aduce la cunoștință că, în Comisia juridică, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea cererilor procurorilor.

Pe de altă parte, nu se poate spune nici că deputații juriști au respins solicitarea DNA. Deputații juriști au spus că nu este normal ca, pe numele unei persoane, să vină în același timp o cerere de urmărire penală, una de reținere și una de arestare. Pentru că, în mod normal, persoana trebuie să fie mai întâi urmărită penal, să fie audiată, să fie chemată la declarații și abia apoi să se decidă dacă va fi reținută sau arestată preventiv.    


ACTUALIZARE 12.50. Elena Udrea a primit aviz favorabil pentru urmărirea penală, după ce deputații din Comisia juridică au votat pentru cererea procurorilor DNA. Deputatul Ciprian Nica a anunțat că, din cei 22 de membri ai Comisiei, 19 au votat pentru, doi - împotrivă și un vot a fost anulat.

Votul a fost dat numai pentru începerea urmăririi penale. Comisia urmează să analizeze și să voteze și cererile de reținere și arestare a Elenei Udrea. 


La ieșirea din Comisie, Elena Udrea a spus că a cerut deputaților să voteze așa cum cred ei că e mai bine. „Nu am cerut așa ceva (să voteze împotrivă, n.r.), am spus să voteze cum vor dânșii că este bine pentru România”, a spus fostul ministru la ieșirea din Comisia juridică.

Întrebată dacă este pregătită moral și fizic pentru o nouă încarcerare, Elena Udrea a răspuns: „Dacă nu ar fi un subiect atât de trist, v-aș răspunde cu o glumă. Pușcăria nu este un subiect vesel, deși la mine este pușcăria în colecția de toamnă-iarnă. Pentru că a fost primăvară-vară. Văd că la fiecare sezon apare încă o cerere de arestare. Niciodată nu ești pregătit pentru așa ceva”.


Mi se pare, în ceea ce privește fapte legată de domnul Buzoianu (n.r. - Buzăianu), cronologia este, așa cum procurorii o rețin, este greșită, este imprecisă. Tot nu am înțeles când anume s-ar fi făcut pretinderea sumei și nici când s-ar fi remis”, a declarat Elena Udrea astăzi, înainte de a intra la Comisia juridică.

Dosarul are aproximativ 2.000 de pagini.

Pe de altă parte, fostul ministru al dezvoltării regionale și turismului a dorit să dezmintă speculațiile din presă potrivit cărora ar fi fost denunțată și de fostul său soț, Dorin Cocoș. „Am văzut speculațiile de pe televizor. Dorin Cocoș nu a făcut denunț împotriva mea. Singurul denunț, în celălalt caz, vila din Eforie, este al doameni Topoliceanu și, de asemenea, este un denunț împotriva ei. Singuruil denunț e al doamnei Topoliceanu și acolo nu am apucat să văd toată speța. Sunt evazive și imprecise conexiunile pe care le fac procurorii și declarațiile care le fac părțile, pe care am apucat să le citesc”, a precizat Elena Udrea.

Ea a mai spus că nu există stenograme în care să-i apară declarații. „Există ceva legat tot de Topoliceanu, dar nu pot spune că sunt acte în dosar”, a menționat fostul ministru.

Întrebată dacă declarația sa de avere a fost un fals în acte, ea a răspuns: „Nu puteam să trec ceva ce nu era al meu și nu puteam să trece ceva de care nu aveam cunoștință”.

Şanse mici ca Elena Udrea să scape de arest

Elena Udrea are toate şansele să se întoarcă în arest. Acuzată că ar fi intermediat, în schimbul unei mite de 5 milioane de dolari, achiziţia de energie ieftină de la Hidroelectica pentru unul dintre „băieţii deştepţi”, deputatul a ajuns din nou la mâna colegilor parlamentari. Iar sorţii îi par iarăşi potrivnici. PSD şi PNL au anunţat deja că vor aviza favorabil solicitarea procurorilor.

Chiar dacă dosarul Elenei Udrea este unul stufos, deputaţii din comisia juridică au avut răbdare să studieze toate cele şapte volume. Printre ei se numără şi Luminiţa Pachel Adam de la UNPR.

La dosar sunt două tipuri de probe. Sunt probe cu înscrisuri şi testimoniale, desigur şi denunţurile care au devenit în ziua de azi nelipsite din orice dosar (...) M-a surprins faptul că se vorbeşte de o presupusă faptă din 2009 şi abia astăzi a fost depusă cerere de urmărire penală şi au început cercetările”, a declarat deputatul pentru Digi24.

Lucrurile sunt clare pentru reprezentanţii PSD, dar şi pentru foştii colegi de partid ai Elenei Udrea, actualmente membri PNL.

„Așa cum ne-am asumat . PNL nu s-a opus acestor cereri. Am spus-o. Justiția își va face treaba”, a afirmat Claudia Boghicevici, vicelider al deputaţílor PNL.

„Am şi vorbit cu Valeriu Zgonea astăzi. Ceea ce am spus la Congres nu sunt vorbe în vânt. Nu avem nicio ezitare. PSD va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare", declara, în urmă cu câteva zile, și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Din totalul de 382 de deputaţi, principalele două partide politice strâng 296 de reprezentanţi, mai mult decât suficient pentru a asigura majoritatea necesară avizării pozitive a cererilor procurilor.

Elena Udrea nu e la prima astfel de experienţă.

Am fost dusă în Arestul Poliției Capitalei, verificată și dezbrăcată, mi-au luat sutienul și am fost dusă într-o cameră cu dimensiunea de trei pe trei metri în care erau patru paturi. Câte două suprapuse. Apă caldă era doar dimineaţa și noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc fără ușă, dotat cu un duș pe care îl foloseam să tragem apa. Când nu îl foloseam puneam un pet pe post de capac ca nu cumva să vină șobolanii”, povestea Elena Udrea, la 23 februarie, de la tribuna Camerei Deputaților.

În ciuda pledoariei sale, la începutul acestui an, Camera Deputaţilor a dat şase voturi favorabile, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă, toate cererile procurorilor fiind aprobate.  

Comisia juridică are termen până vineri pentru a redacta raportul şi a da avizul referitor la Elena Udrea.

La rândul său, Elena Udrea a promis că vineri, la ora 9:00, va reveni în Parlament pentru a-și consulta dosarul.

Cel mai probabil, votul final de ridicare a imunității, din plen, se va da săptămâna viitoare, posibil miercuri.

Citiți și: 

Procurorii DNA cer din nou arestarea Elenei Udrea. Ar fi cerut mită 5 milioane de dolari
Cine este Bogdan Buzăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri