Elena Udrea are un nou dosar la DNA. „Sunt sub control judiciar, pe o cauțiune de cinci milioane de lei”

Data publicării:
elena udrea la gala bute 16 10 digi24-3

„Sunt sub control judiciar, pe o cauțiune de cinci milioane de lei”, a declarat Elena Udrea la ieșirea de la DNA. Ea a spus că nu poate plăti cauțiunea, deoarece are toate bunurile sub sechestru.

Dacă nu plătește cauțiunea, procurorii pot impune o măsură mai dură împotriva acesteia.

Aceasta este cea mai mare cauțiune cerută vreodată în România. 

Chiar dacă nu în toate cazurile este impusă o cauțiune, astfel de situații au existat recent în România. Anul acesta, doi cetățeni libanezi au plătit cauțiuni de un milion de euro, respectiv 0,5 milioane de euro, pentru a scăpa de arestul preventiv. De asemenea, un om de afaceri din Cluj, Călin Stoia, a plătit o cauțiune de un milion de lei.

Elena Udrea a făcut o cerere de recuzare a procurorului de caz, dar această cerere i-a fost respinsă.

Acuzată că ar fi intermediat, în schimbul unei mite de 5 milioane de dolari, achiziţia de energie ieftină de la Hidroelectica pentru unul dintre „băieţii deştepţi”.

În centrul dosarului se află milionarul Bogdan Buzăianu, considerat primul „băiat deştept” din energie.

În vara anului 2010, contractul extrem de profitabil pe care omul de afaceri îl avea cu Hidroelectrica urma să expire. Moment în care ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării şi Turismului în guvernul Boc. Avea nevoie de cineva, spun procurorii DNA, care să intervină la ministerul Economiei, condus la acea vreme de Ion Ariton, astfel încât contractul să fie reînnoit. Elena Udrea ar fi cerut pentru acest serviciu 5 milioane de dolari. Banii i-ar fi primit doi ani mai târziu.

Declarațiile Elenei Udrea

„Am dat declarații în fața procurorului. Așa cum știți, am contestat procurorul de caz, am făcut cerere de recuzare, s-a respins, s-a judecat tot de procurorii DNA, deci evident că nu am altă șansă să obțin altă soluție. Am dat declarații, zic eu lămuritoare, am spus mai mult decât știau procurorii, am dat indicii concrete, faptice, cu privire la modul în care banii au ajuns la partid și cum au fost cheltuiți și cred că am spus lucruri pe care procurorii nu le știau”, a spus Elena Udrea.

Întrebată unde au ajuns banii de la Bogdan Buzăianu, Elena Udrea a răspuns: „La campanii electorale, exact așa cum spune denunțul. Or, eu nu înțeleg de ce trebuie să mi se pună mie o cauțiune de 5 milioane de lei pentru niște bani cheltuiți în campanii electorale pentru care am dat detalii. Este campania electorală din 2012, nici denunțătoarea nu spune altceva decât spun eu. Am dat chiar detalii concrete despre modul în care s-au cheltuit banii, cine a mai adus bani la partid”.

Elena Udrea a povestit că în momentul în care era la audieri i s-a înmânat o citație pentru un alt dosar, legat de creditul pe care l-a luat de la BRD și în legătură cu care va fi audiată săptămâna viitoare.

Ea a mai spus că va sesiza toate ambasadele din România și că este supusă unei „linșări evidente a unui lider politic care a avut curaj să devoaleze legătura dintre SRI și DNA”.

Întrebată dacă va împrumuta bani pentru a plăti cauțiunea, fostul ministru a răspuns ironic: „De la Pescariu și de la Claudiu Florică”, făcând aluzie la denunțători din dosarul Microsoft.

Comunicatul DNA:

Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 28 octombrie 2015, a cererilor transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Udrea Elena Gabriela trebuie să respecte următoarele obligații:

a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată,

b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,

d)să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

e)să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale,

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri