Sari la conținut

Emil Boc, audiat în cazul Lucan, amenință că-l va da în judecată pe denunțătorul din dosar

Fostul premier Emil Boc a fost audiat miercuri la sediul DIICOT din București în dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidare şi suspectat că s-a îmbogăţit folosind banii şi aparatura Institutului de la Cluj.

emil boc diicot_Inquam Photos Octav Ganea (1)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Emil Boc a fost audiat patru ore la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan. Primarul Clujului a spus că medicul a trimis mai multe solicitări către Primărie, însă doar patru i-au fost acceptate de Consiliul Local, toate conform legii. El a adăugat că a avut două intervenții chirurgicale la clinica celebrului medic, dar că a plătit pentru acestea. Primarul Clujului a mai declarat că îl va da în judecată pe deputatul USR Emanuel Ungureanu, dacă va continua acuzaţiile la adresa lui.

„La Cluj, vreau să fiu clar, toți investitorii, inclusiv Lukmed, dacă au cadrul legal, sunt sprijiniți de primărie, dacă nu există cadrul legal, cererile nu sunt acceptate. La fel și în cazul d-lui Lucan. Acele solicitări care au avut suport legal au fost promovate, altele care nu au avut suport legal au fost oprite și s-a stabilit ce trebuie făcut conform legii”, a spus Emil Boc.

Nu am primit informaţii despre ilegalităţi la Institutul de Transplant. Ce se întâmplă acolo nu este treaba primarului, ci a organelor de anchetă. Nu am dat în judecată pe nimeni până acum, dar lucrurile nu le voi lăsa să scape de sub control. Nu am nimic de ascuns, ce am în guşă şi în căpuşă. Toate au o limită şi un punct, dar sunt pe punctul de a lua altă decizie. Dacă domnul Ungureanu va continua, îl voi acţiona în judecată. Nu am încălcat legea”, a mai spus Emil Boc.


Primarul municipiului Cluj-Napoca este audiat în calitate de martor.

Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Emil Boc că l-a sprijint pe medic în activitatea sa. Deputatul USR a afirmat că medicul Lucan a fost ajutat de Emil Boc, care a fost operat la rândul său de medicul clujean şi pe care l-a avut consilier personal pe probleme de sănătate. 

„El a fost ajutat în Cluj de domnul Emil Boc, el nu putea să facă busniss-ul numit Lukmed fără Emil Boc. O să vedeți în succesiunea de hotărâri de consiliu local cum se facilitează din ce în ce mai mult acest business numit de pacienți LucFurt. Domnul Boc a fost operat de profesorul Lucan și la clinica de stat, și la clinica privată. Domnul Boc l-a numit consilier personal, mă întreb și vă întrebați probabil toți, văzând ce personaj malefic este Lucan. Ma întreb ce anume l-a învățat domnul Lucan în calitate de consilier pe probleme de sănătate pe domnul Boc. Domnul Boc a avut o problema de sănătate și mergea pe un anumit circuit fără să dea niciun ban, ori la clinica de stat, ori la clinica privată. Vă asigur că pe domnul Boc nu l-a întrebat nimeni unde lucrează că se știa foarte clar”, a declarat Emanuel Ungureanu după ce a depus plângeri la DIICOT.

Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu-Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi în luna decembrie pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ei sunt cercetați sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

De asemenea, Ungureanu spune că în dosarul medicului Mihai Lucan este implicat şi actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, care l-a ajutat pe medicul urolog în timpul unui control, care a fost „foarte moale”.