EUROBAROMETRU. Aproape trei sferturi dintre români vor ca MCV să continue

Data publicării:
JUSTITIE - just.ro

Corupţia este problema majoră în România, consideră 91 la sută dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului european. Cei care au participat la acest sondaj susţin că justiţia a făcut progrese faţă de anul 2012. Este ceea ce consideră 22 la sută dintre cei chestionaţi, cu 9 procente mai mult decât acum doi ani.

Iar îmbunătăţirea sistemului judiciar va continua în următorii cinci ani, cred 43 la sută dintre români.

Tot mai mulţi români au încredere în justiţie, dar acest demers trebuie continuat până vom ajunge la nivelul celorlalte state europene. 73% dintre români consideră că justiţia şi lupta anticorupţie din ţara noastră trebuie să se desfăşoare, în continuare, sub lupa Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la începutul acestei luni, cu ocazia primei sale vizite la Bruxelles, că speră ca pe viitor să nu mai vorbim despre un raport MCV, deoarece România a înregistrat progrese în consolidarea statului de drept și a independenței justiției.

Sondajul european a fost realizat în octombrie 2014 la cererea comisarilor europeni, iar în cadrul său au fost chestionate telefonic peste două mii de persoane din România şi Bulgaria, cu vârste de peste 15 ani.

Raportul MCV pentru România va fi publicat miercuri, la ora 13:00, după o întâlnire a comisarilor europeni care vor discuta despre evoluţia reformei sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, precum şi despre progresele înregistrate în acest domeniu.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la prima ședință din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, despre unele propuneri – care ulterior au devenit subiectul unor controverse - pe tema justiției: Parchetul General şi Curtea Supremă să aibă iniţiativă legislativă, iar procurorul general să fie membru CSAT. Preşedintele României le-a cerut magistraţilor să nu mai permită ca informaţii din dosare să ajungă în presă. Şi tot el a spus că este momentul încetării monitorizării României în cadrul MCV. Ulterior, președintele a clarificat ce a vrut să spună prin obiectivul ridicării MCV: „Vreau să fim atât de buni, încât acest mecanism să nu mai fie necesar”.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României și Bulgariei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, cu scopul de a ajuta progresele și reformele în justiție și de a lupta împotriva corupției. România avea de îndeplinit patru obiective mari (benchmarks). În primii ani, existau două rapoarte MCV pe an - unul tehnic, în iarnă, și unul care avea și aprecieri politice, în vară. Lucrurile s-au schimbat odată cu 2012, când România a avut și cel mai critic raport pe justiție. Din cauza contextului politic din România (suspendarea președintelui Traian Băsescu, modul în care a fost organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, problema Avocatului Poporului, problemele referitoare la independența Curții Constituționale), după raportul din iulie 2012, Comisia Europeană a anunțat că un raport MCV suplimentar va fi publicat până la sfârșitul anului 2012. Raportul a fost publicat până la urmă la începutul anului 2013.

Între timp, începând din 2013, și celelalte state UE au intrat sub o evaluare din punct de vedere al luptei anticorupție, iar România și Bulgaria sunt evaluate separat pentru MCV la începutul anului.

Citiţi şi: 

Raportul MCV va critica iniţiativele legislative care blochează lupta anticorupție
UE ar putea renunţa la MCV pentru România, dar îl va menţine pentru Bulgaria
Robert Cazanciuc: Raportul MCV va fi pozitiv, pentru al doilea an consecutiv
Președintele CSM: Mecanismul Comisiei Europene pentru verificarea reformei din sistemul judiciar este excesiv
Justiţia, la raport. Experţii Comisiei Europene vin în România pentru evaluarea MCV
Raport CE: Corupţia în România este o problemă sistemică
Raportul MCV din 2014. Recomandările Comisiei Europene pentru România
Raportul MCV din 2013: Cum respectă România statul de drept și independența justiției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri