Europa Liberă: Șefa CSM ia diurnă de 10.300 lei pentru 10 km

Data publicării:
lia savonea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inspecției Judiciare și ai Secției Speciale de anchetare a judecătorilor și procurorilor care locuiesc în suburbiile orașului, primesc indemizații de detașare uriașe, deși au câțiva kilometri până la birou, potrivit unei investigații publicate de Radio Europa Liberă România.

Este cazul șefei CSM, Lia Savonea, care a încasat anul trecut, potrivit declarației de avere din 5 februarie 2019, 124.175 de lei, adică 10.300 de lei pe lună, doar pentru a se deplasa din satul Roșu, comuna Chiajna, la București. Distanța Roșu - București este de 10 kilometri. Transportul este decontat separat, iar Lia Savonea a primit 1.212 lei. Aceste sume se adaugă indemnizației de membru CSM care ajunge la 315.661 de lei pe an. În declarația de avere din iunie, șefa CSM nu a mai trecut veniturile defalcate, ci doar suma totală, adică 473.627 lei/an.

Un alt caz este cel al judecătoarei Alina Ghica de la Curtea de Apel București, fost membru al CSM, care a încasat și ea, potrivit declarației de avere din 201781.204 de lei, având în proprietate un „imobil Ilfov”, cel mai probabil tot în comuna Chiajna, unde deține un teren de 483 metri pătrați.

Un alt magistrat care a primit diurnă de detașare este Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare. Astfel, el a încasat anul trecut, pe lângă salariu, 147.000 de lei pentru că a făcut naveta de la Giurgiu, acolo unde are domiciliul, la biroul din București. 

 

Citiți mai mult pe Radio Europa Liberă România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri