EXCLUSIV. Adina Florea, propusă șefă la DNA: Eu nu știu ca numele meu să fi apărut într-un dosar anticorupție

Data actualizării: Data publicării:
adina florea carton

Procurorul Adina Florea, propusă de ministrul justiției pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție, a declarat joi, la Digi24, că nu știe ca numele ei să fi apărut în vreun dosar la DNA, așa cum a scris presa, dar nu exclude această posibilitate în legătură cu o eventuală anchetă care s-ar afla în faza cercetării in rem. Nu știe însă la ce s-ar putea referi acest dosar și nu a fost înștiințată în niciun fel, a precizat Adina Florea.

 

 

Adina Florea spune că a primit cu „foarte multă emoție” anunțul că ministrul Tudorel Toader a ales-o pe ea dintre cei șase candidați pentru șefia DNA și a mărturisit că se simte „foarte onorată”. Ea crede că l-a convins pe ministru prin experiența profesională pe care o are, inclusiv în actul de conducere, dar și prin proiectul managerial pe care l-a depus. 

Adina Florea speră să obțină în continuare și încrederea colegilor din CSM, secția pentru procurori, care trebuie să-i avizeze candidatura, etapă în procesul de numire al unui procuror-șef al DNA.

Cu toate acestea, procurorul propus pentru șefia DNA a lăsat loc și unei oarecare doze de rezervă în ceea ce privește numirea sa definitivă în acest post, subliniind că procedura include mai mulți pași, inclusiv acordul președintelui Klaus Iohannis. Întrebată cum privește această funcție, Adina Florea a răspuns: „Ca pe o provocare. Și rămânem la provocare, pentru că deocamdată sunt doar o propunere”. Vom vedea dacă se va materializa, a spus Adina Florea.

Magistratul consideră însă că este pregătită să-și desfășoare activitatea din fruntea DNA cu „bună-credință” și cu „maturitate” și dă asigurări că asupra sa nu s-au exercitat  niciodată presiuni politice de-a lungul carierei. „Mi-e greu să cred că după 28 de ani se mai poate”, a menționat Adina Florea.

La insistențele jurnalistului Digi24, care a dorit să știe dacă Adina Florea consideră că este nevoie de o reformă a DNA sau dacă are reproșuri de făcut la adresa fostei conduceri, Adina Florea a evitat să dea un răspuns tranșant și s-a mulțumit să spună că obiectivele și măsurile pe care le propune le-a enumerat în proiectul managerial, menționând însă că este nevoie de o evaluare la DNA.

Proiectul managerial cu care Adina Florea a candidat pentru postul de la DNA poate fi consultat aici.

Lumeajustitiei.ro, un site apropiat puterii, a scris că doi dintre candidații care s-au înscris la șefia DNA, între care Adina Florea, ar avea dosar la instituția pe care o să o conducă.  Potrivit DC News, un polițist din Tulcea a lansat mai multe acuzații la adresa a doi procurori înscriși la concursul pentru șefia DNA, Adina Florea și Andrei Bodean, el constituindu-se ca parte vătămată. Pe Adina Florea o acuză de trafic de influență, participarea la un grup infracțional organizat, fals intelectual și abuz în serviciu, iar pe celalat procuror candidat, Andrei Bodean, de trafic de influență, fals și uz de fals, favorizarea făptuitorilor și abuz în serviciu. Într-un răspuns formulat către DC News, DNA admite că dosarul în care polițistul a făcut plângere împotriva celor doi candidați la șefia DNA se află în lucru, dar este în stadiul de urmărire penală începută cu privire la faptă (in rem).

Citiți și: 

Cine este Adina Florea și ce viziune are pentru conducerea DNA

Redăm mai jos interviul de la Digi24:

Cum ați primit vestea și cea a cântărit în alegere?

Am primit vestea cu foarte multă emoție și sunt foarte onorată de propunerea domnului ministru. Am fost șase candidați și suntem șase procurori cu experiență, proabil că din punctul de vedere al propunerii formulate a fost un plus în ceea ce privește experiența profesională, experiența în actul de conducere, proiectul managerial, modul în care a fost prezentat. Acesta este punctul meu de vedere, n-aș putea să vă spun altceva.

Care credeți că e starea actuală a DNA și ce se poate face pentru ca activitatea să fie îmbunătățită?

Principalele obiective și măsuri pe care mi le-am propus sunt cele din cuprinsul proiectului. A le relua nu ar aduce niciun plus la acest moment vizavi de cele pe care le-am menționat în cuprinsul proiectului. Vom vedea, dacă această propunere se va materializa într-o numire, despre ce este vorba în concret.

Dar este nevoie de o reformă în cadrul DNA?

Despre o reformă, despre o evaluare a activității și despre multe alte chestiuni care trebuie analizate da, sigur, am scris în cuprinsul raportului.

Conducerea DNA a fost adesea atacată. Sunteți pregătită pentru posibile astfel de situații?

Sunt pregătită să-mi desfășor activitatea profesională în respectul legii, cu foarte multă bună-credință și cu foarte multă maturitate.

Vi se pare o experiență cu totul nouă ca procuror și care ar fi cele mai grele lucruri de înfruntat, cu adevărat o provocare?

Ca să vă vorbesc despre experință ca procuror-șef al DNA ar fi trebuit să fi exercitat această funcție. Prin urmare, nu cred că pot vorbi despre o experiență. Pot vorbi despre o provocare și deocamdată, rămânem la provocare, pentru că eu sunt o propunere a ministrului, care urmează o procedură în fața secției pentru procurori (a CSM - n.r.) și apoi ajunge în fața domnului președinte.

Ați declarat că nu ați simțit presiuni din exterior, într-un interviu de acum câțiva ani. Care credeți că va fi situația acum?

Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea și mi-e greu să cred că după 28 de ani cineva ar mai putea să exercite presiuni asupra mea de vreun fel.

La ce vă așteptați în CSM?

E un interviu, din câte știu, televizat în direct, prin urmare o să aveți acces la acest interviu. Sper să obţin încrederea colegilor mei. Am încredere că voi obţine avizul colegilor mei, membri ai secţiei pentru procurori.

Ce știți despre dosarul de la DNA în care apare numele dvs, alături de cel al procurorului Andrei Bodean și al procurorului Elena Grecu?

Eu nu ştiu să fi apărut numele meu în vreun dosar, nimeni nu mi-a comunicat că aş avea vreo calitate procesuală în vreun dosar, nu exclud însă posibilitatea de a exista un dosar în care să fie începută urmărirea penală in rem.

Aveți idee la ce s-ar putea referi acest dosar?

Nu.

Multumesc!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri