EXCLUSIV Digi24. Noi dezvăluiri în cazul Microsoft. SIE, MAI, MAE și Ministerul Justiției au contracte cu firmele din dosar

Data publicării:
microsoft mediafax-1

Una dintre firmele despre care vorbesc procurorii DNA în dosarul Microsoft este DIM Soft SRL. Conform informaţiilor de la Registrul Comerţului obţinute de reporterii Digi24, DIM Soft este administrată din decembrie 2009 de Claudiu Ionuţ Florică şi a avut ca obiect de activitate comerţul cu produse IT. Potrivit DNA, la începutul anilor 2000, când s-a pus la cale afacerea Microsoft, acelaşi Claudiu Ionuţ Florică era şi directorul Fujitsu Siemens Computers, care a vândut Guvernului României licenţele pentru calculatoare.

În perioada mai 2007 - aprilie 2014, DIM Soft a obţinut 25 de contracte de la diverse instituţii de stat, printre care Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul de interne, Guvernul României, Ministerul de Externe, Ministerul Justiţiei, ANAF, Romatsa şi altele.

DIM Soft a cunoscut o ascensiune fulminantă în afacerile cu statul din 2009, după ce a fost preluată de concernul elveţian D-Con.Net şi administrată de Claudiu Ionuţ Florică. Din mai 2012, firma a fost preluată de off-shore-ul cipriot Lisaos Ventures Limited, dar a rămas sub aceeaşi administrare. În ianuarie 2014, şi-a schimbat numele în Synotech Global Services România.

DOSARUL MICROSOFT. Procurorii pot începe urmărirea penală în cazul a cinci foști miniștri

O altă firmă unde Claudiu Ionuţ Florică a fost acţionar şi administrator este Abacus Systems & Solutions SRL, de unde ulterior s-a retras şi şi-a vândut acţiunile offshore-ului Lisaos. Această firmă a obţinut în ultimii 7 ani 40 de contracte cu statul, de la Guvernul României, Ministerul de interne, Romatsa, Ministerul Finanţelor Publice şi altele.

Prin Abacus Systems, Claudiu Ionuţ Florică a controlat şi firma Abacus Telcon. Cele două firme au fuzionat prin absorbţie în februarie 2014 şi au devenit Synotech Global Services România.

Claudiu Ionuţ Florică a fost administrator sau acţionar la alte 3 firme care au avut contracte tot cu statul român. De la Senat, Camera Deputaţilor, SIE şi Ministerul Justiţiei, în ultimii 7 ani a câştigat 30 de milioane de euro. Cele 3 firme au sediul chiar vizavi de Direcţia Naţională Anticorupţie, locul în care procurorii au strâns dovezi în dosarul Microsoft.

La sediul firmelor e prezent doar un agent de pază.

Agent de pază: Eu vă spun că domnul Claudiu Florică nu este aici. Altceva... nu ştiu nimic. Că are trei cafenele, că are cinci... 01:43:17:20

Reporter: Şi nu e nimeni de la firmă? Paznic: Săptămâna asta nu. Nimeni. 01:42:40:04

DIM Soft a avut iniţial 3 acţionari care controlau firma în mod egal. Andrei Ujeniuc este unul dintre aceştia.

Reporter: Domnul Andrei Ujeniuc?

Andrei Ujeniuc: Da, vă rog.

Reporter: Aţi fost acţionar la Dim Soft SRL?

Andrei Ujeniuc: Da. Mergeţi la Registrul Comerţului şi vedeţi toate datele.

Reporter: Cum explicaţi faptul că după ce aţi vândut firma, cel care a preluat firma a obţinut contracte de sute de milioane de euro?

Andrei Ujeniuc: Întrebaţi-l pe el. Nu ştiu. Nu m-am preocupat absolut deloc.

DOSARUL MICROSOFT. Aviz pozitiv în comisia juridică a Parlamentului pentru urmărirea penală a lui Valerian Vreme

În dosarul Microsoft, DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri. Şase dintre aceştia sunt acuzaţi de luare de mită, unul de spălare de bani şi doi de trafic de influenţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri