EXCLUSIV. Mihai Necolaiciuc: „Am câștigat o bătălie, nu un război, mai am de luptă”

Data publicării:
Necolaiciuc-Mediafax Foto-Catalin Abagiu 1

Foto: Mediafax

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a declarat că se aștepta la decizia de achitare dată azi de instanță, dar că este doar un prim pas al luptei sale pentru a-și demonstra nevinovăția.

„Am câștigat o bătălie, nu un război, mai am de luptă”, a spus fostul director al CFR la Digi24.

El a subliniat că acest dosar a fost unul fabricat de „ofițeri acoperiți care sunt în cadrul ministerului” și că nu a fost produs niciun prejudiciu.

Fostul director al CFR susține că vagoanele din dosar nu sunt furate, ci transferate și plătite.

„Nu există niciun prejudiciu la companie, nici în contabilitate, nicăieri. Nu există vagoane furate, sunt niște povești pe care le-au inventat într-adevăr atunci, în lipsa mea. Și ăsta, dacă vreți, a fost un dosar fabricat”, a spus Mihai Necolaiciuc.

„Este un dosar fabricat, de departe se vede, și mie îmi era frică foarte mult de presiunea pe acest dosar, dar ca probe pentru el și ca activitate, cei care răspundeau într-adevăr, de aceste fonduri europene – și nu sunt eu și nici măcar în fișa postului nu există – nu era niciunul acolo. Iar vizavi de prejudiciu, vă reamintesc că în 2004 acest program s-a încheiat, s-a raportat la Ministerul de Finanțe încheiat bine, spre BEI (Banca Europeană pentru Investiții – n.r.) s-a raportat bine. Și dacă ne amintim de unele probleme legate de aceste împrumuturi, banca face sesizare că acele fonduri nu s-au dus unde trebuie, nu cineva din cadrul ministerului”, a precizat Mihai Necolaiciuc.

Întrebat cine ar fi cei responsabili de presupusa fabricare a dosarului și în ce scop, fostul director al CFR a răspuns: „Această fabrică de dosare au făcut-o chiar acei ofițeri acoperiți care sunt în cadrul ministerului, chiar alții care apar și, ce să vă spun, e prea prematur să vă spun adevărata sursă a celor, a autosesizării din 2006 – 2007 a comisarilor de la DNA”.

El a afirmat că este probabil că persoanele din spatele instrumentării acestui dosar ar fi vrut să ajungă să îl lovească astfel indirect pe ministrul Transporturilor de la acea vreme, dar că s-au oprit la el.

„Timpul le va spune pe toate, eu încerc să mă apăr, într-adevăr am pornit de pe o poziție mai grea, dar încerc să recuperez și să demonstrez că eu nu am fost vinovat”, a subliniat Mihai Necolaiciuc.

„Nu m-am ascuns nicăieri”

Fostul director al CFR a făcut precizări și cu privire la plecarea sa din țară.

„Eu am plecat în 2005, după ce PNA-ul (Parchetul Național Anticorupție – n.r.) de la acea dată, și au fost cinci procurori care au constatat că, unul chiar spunea „pe perioada directoratului lui Necolaiciuc nu s-a făcut niciun fel de achiziție nejustificată sau ceva, toată activitatea lui a fost corectă”. Am plecat în treaba mea că nu mai aveam ce face, dar după aia nu am mai putut să mă întorc, pentru că deja erau aruncate... Eu când am plecat, am plecat cinstit, cu pașaportul în mână și am plecat liniștit și fără niciun fel de probleme și cu hârtie cu trei NUP-uri (neînceperea urmăririi penale – n.r.) în mână privind toată activitatea mea din 2000 – 2004”, a declarat Mihai Necolaiciuc.

El a adăugat că, din 2006, odată cu apariția DNA, au apărut dosare care îl vizau, mai mult sau mai puțin justificate, despre care a încercat să demonstreze că nu sunt ale sale.

„Acolo unde am fost eu, nu m-am ascuns nicăieri, niciodată nu am fost ascuns, toate au fost pe numele meu, nu am schimbat nume, nu mi-am schimbat înfățișarea și cardul pe care îl aveam era pe numele meu, deci nu mă feream de nimeni și nu m-a căutat nimeni, să știți, nimeni nu m-a vrut în perioada aia, după aia s-au răzgândit”, a subliniat fostul director general al CFR.

„Eu îmi doresc treaba asta (achitarea în toate cele patru dosare – n.r.), de-aia mă și lupt pentru asta, de-aia am venit în țară și nu am fost adus în țară, precum credeți dumneavoastră. Eu mai aveam trei, patru căi de apărare acolo. Am insistat și am scris chiar secretarului general al Statelor Unite prin care am cerut să mă aducă în țară, pentru că la noi procesul merge fără inculpat... ”, a precizat fostul director al CFR.

În plus, Mihai Necolaiciuc a infirmat informațiile publicare de site-ul de investigații RISE Project, care relata că FBI l-ar fi racolat pentru a lucra în Venezuela.

Nu, e o prostie. Nu știu cine a zis treaba asta”, a subliniat fostul director al CFR, subliniind că nu i s-a propus de către FBI așa ceva, nici în Venezuela, nici nicăieri în altă parte. „Dacă era, bineînțeles că nu eram acasă, nu?”, a conchis Necolaiciuc.

Traseul dosarului

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost achitat de Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care era acuzat de deturnarea a 2,7 milioane de dolari dintr-un credit contractat de compania de căi ferate, în 2002.

Este o decizie în primă instanță, prima decizie într-unul dintre cele patru dosare care au fost instrumentate și trimise în judecată de procurori pe numele fostului director general al CFR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri