EXCLUSIV. Sebastian Ghiţă, acuzat că a dat mită o casă fostului primar al Ploieştiului

Data publicării:
Sebastian Ghita-Mediafax Foto-Octav Ganea-2

Sebastian Ghiţă - FOTO Mediafax

ACTUALIZARE 13.10. „Una dintre acuzaţii vizează achiziţionarea de către primarul Bădescu - printr-o firmă la care era acţionar de la o firmă pe care se presupune că o controlez - a unei case. N-am detalii foarte multe pentru că în firma aceasta am fost acţionar în urmă cu foarte mulţi ani, n-am responsabilitate directă în firmă, am mai spus-o, şi presupunerea că eu aş controla firme trebuie, la sfârşit şi la sfârşit, şi dovedită. Totuşi, ceva mi-a dat cu rest. Valoarea respectivului imobil şi valoarea finanţării primite de echipa de baschet de la primărie sunt aproape egale. Şi ce nu prea înţeleg este: dacă tot controlam o firmă care avea o casă şi nişte bani ce se doreau să ajungă la baschet, de ce nu s-or fi dat la baschet şi a trebuit să-i ia primarul ca să-i dea de la primărie?”, a declarat Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la DNA Ploieşti.

ACTUALIZARE 11.20. Sebastian Ghiţă a venit la DNA Ploieşti.

„Nu cunosc motivul prezenţei mele aici şi mă surprinde că dumneavoastră îl cunoaşteţi dinainte”, le-a declarat el jurnaliştilor.


Sebastian Ghiţă este citat la DNA Ploieşti unde ar trebui să ajungă în jurul orei 9.00.

El este acuzat de noi fapte de corupţie pe care le-ar fi comis în perioada 2012 – 2013, potrivit unor surse judiciare.

Este vorba despre o extindere în actualul dosar în care Ghiţă este acuzat că ar fi delapidat fonduri europene, ar fi spălat bani şi ar fi făcut trafic de influenţă.

Totodată, procurorii ar urma să ia noi măsuri asiguratorii.


Deputatul este acuzat că în 2012 – 2014 l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fostul primar al municipiului Ploieşti. Acesta a venit dimineaţă la DNA Ploieşti, dar a refuzat să faca declaraţii.

DOCUMENTE OBŢINUTE EXCLUSIV DE Digi24:

Declarație martor Tănase Iulian Cristian din 21.05.2015:

„În anul 2013, Bădescu Iulian a primit de la S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploieşti despre care este de notorietate că este coordonată de către deputatul Ghiţă Sebastian un imobil situat în Cartierul Albert al municipiului Ploieşti cu destinaţia casă de locuit.

Bădescu Iulian a fost cel care a hotărât ca imobilul respectiv să facă obiectul unei promisiuni de vânzare cumpărare încheiat între S.C. BIPRESS SRL Plopeni ca promitent cumpărător şi S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA Ploieşti – proprietar al imobilului.

La puţin timp după ce am semnat în calitate de administrator al S.C. BIPRESS SRL Plopeni promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare pentru imobilul respectiv, Bădescu Iulian mi-a spus că trebuie să încheiem un contract prin care firma Bipress cesiona marca Drumul Vinului către S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL Ploieşti, societate ale cărei date de identificare mi-au fost transmise pe e-mail, din câte îmi amintesc de Chirilă Sorin – reprezentantul S.C. ASESOFT SA. Preţul cu care marca urma să fie cesionată mi-a fost comunicat de Bădescu Iulian, respectiv 900.000 lei. Pentru a redacta contractul de cesiune am apelat la serviciile unei avocate din Bucureşti specializată în relaţia cu O.S.I.M. care a rămas surprinsă când i-am spus că preţul mărcii era de 900.000 lei în sensul că era foarte mare. Când a fost redactat contractul l-am anunţat pe Sorin Chirilă care mi-a spus să merg la sediul lor, pe strada Mihai Bravu nr. 10, în Ploieşti. Cu acea ocazie l-am cunoscut personal pe Săndulescu Cristian ca reprezentant legal al S.C. SUNSMART INTEGRARE IT SRL Ploieşti şi pe care îl văzusem anterior în cercul de apropiaţi ai lui Ghiţă Sebastian. După semnarea contractului, am emis facturi parţiale pentru marca Drumul Vinului pe care le duceam personal la sediul Asesoft şi le predam angajaţilor de acolo. Sumele de bani încasate în contul S.C. BIPRESS SRL Plopeni le-am redirecţionat, din dispoziţia lui Bădescu Iulian către S.C. ASESOFT SA Ploieşti cu titlu de contravaloare a imobilului din Cartierul Albert în care Bădescu Iulian se mutase cu familia sa.

În urma acestor operaţiuni am perceput că respectivele tranzacţii au fost formale, doar scriptice, în realitate Bădescu Iulian a beneficiat de imobilul din Cartierul Albert cu titlu gratuit”.

Declarație martor Manole Gheorghe din 29.04.2015:

„Ştiu că Sebastian Ghiţă a deţinut firma S.C. Asesoft International S.A. până la data când a devenit deputat în Parlamentul României, administrarea societăţii fiind preluată de către Chirilă Sorin-Adrian - vărul soţiei sale. Şi după acest moment administrarea în fapt a S.C. Asesoft Internaţional S.A. a rămas în sarcina lui Ghiţă Sebastian care coordona întreaga activitate a societăţii respective precum şi a altor societăţi comerciale din grupul Asesoft, cum ar fi Asesoft Distribution, Editura Prahova S.A.

De asemenea, cunosc faptul că Bădescu Iulian a deţinut S.C. Bipress S.R.L. şi S.C. Bloom Press S.R.L., iar după ce devenit primar al mun. Ploieşti, în anul 2012, a cesionat fictiv părţile sociale către finul său – Tănase Iulian, însă Bădescu Iulian le-a administrat în continuare.

După ce a devenit primar, Bădescu Iulian l-a contactat pe Sebastian Ghiţă şi i-a solicitat acestuia ca în schimbul încheierii unor contracte de prestări servicii între Primăria Mun. Ploieşti şi societăţile administrate în fapt de acesta, să îi remită dreptul de proprietate al unui imobil situat în mun. Ploieşti, cartierul Albert, imobil care a fost oferit în anul 2013. Bădescu Iulian chiar s-a exprimat în cercul său de cunoscuţi atât din segmentul politic, cât şi din cel privat că ,,eu primar al Ploieştiului, nu merit şi eu o casă în cartierul Albert ?”. Cei doi au încheiat în formă autentică o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare între S.C. Asesoft International S.A. şi S.C. Bipress SRL., contra sumei de peste un milion de lei pe care Bădescu Iulian nu a plătit-o niciodată.

În acest context, primarul Bădescu Iulian în baza înţelegerii cu Sebastian Ghiţă, a încheiat, în perioada 2012 – 2014 trei contracte de prestări servicii cu S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA, în valoare totală de aproximativ 300.000 euro pentru servicii informatice, prin încredinţare directă.

Totodată, în schimbul acestui imobil oferit drept mită de Sebastian Ghiţă, Bădescu Iulian în calitate de primar a acceptat să sponsorizeze anual cu suma de 500.000 euro din fondurile Primăriei Ploieşti, echipa de baschet CSU Asesoft .

Cunosc faptul că Sebastian Ghiţă, a direcţionat suma de bani primită cu titlu de sponsorizare, către firma A&S World Travel S.R.L. administrată de Chirilă Sorin, cu scopul de a retrage banii în numerar şi de a-i folosi în interes personal, simulând în actele contabile cheltuieli fictive cu deplasările, cantonamentele echipei de baschet Asesoft”.

Săptămâna trecută, Sebastian Ghiţă a venit de mai multe ori în instanţă, unde a cerut ca averea să îi fie scoasă de sub sechestru.

Sebastian Ghiţă este acuzat că s-ar fi folosit de bani negri pentru alegerile din 2012 şi 2014 şi că l-ar fi ajutat pe cumnatul premierului să delapideze fonduri.

Anchetă extinsă în cazul deputatului Sebastian Ghiţă. De astăzi, procurorii au adaugat alte două infracţiuni pe lista celor pentru care parlamentarul este deja urmărit penal sub control judiciar. Vorbim de luare şi dare de mită, acuzaţii pe care deputatul le-ar fi comis în tandem cu fostul primar din Ploieşti arestat într-un alt dosar de corupţie. Iulian Bădescu a fost adus în urmă cu o oră la DNA pentru a da explicaţii în această anchetă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri