Extrădarea lui Radu Mazăre. Ana Birchall: Ministerul Justiției are cel mult două zile la dispoziție pentru trimiterea documentelor în Madagascar

Data actualizării: Data publicării:
radu-mazare-facebook
Foto: Facebook

Autoritățile române sunt într-o cursă contra cronometru pentru trimiterea documentelor de extrădare în Madagascar. „Ministerul Justiției cel mult două zile”, a precizat Ana Birchall, invocând mandatul de arest de doar șase zile pe care îl are Radu Mazăre. Ea a adăugat că sunt foarte multe documente care trebuie traduse.

Ana Birchall, ministrul interimar al Justiției, a anunțat vineri după-amiază că Republica Madagascar a semnat convenții ONU care permit extrădarea lui Radu Mazăre în România.

„Confirm că azi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiției a primit de la instanțele compentente, respectiv de la Curtea de Apel București și ICCJ, documente prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea domnului Radu Stefan Mazăre. Cadrul legal internațional aplicabil este convenția ONU împotriva criminalității internaționale, convenția ONU asupra corupției. Republica Madagascar este parte la ambele convenții. În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 pe 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală”, a spus Birchall.

„Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiției, în regim de urgență, imediat, procedurile legale pentru formularea cererii de extrădare. Am dispus toate resursele de care dispune ministerul”, a declarat Birchall.

„Am un dosar de 600 de pagini care trebui traduse într-un timp scurt, având în vedere că termenul arestului provizoriu dispus de autoritățile din Madagascar este de 6 zile, termen care a început să curgă din 8 mai, MJ are la dispoziție cel mult 2 zile de lucru pentru a trimite în termen dosarul care cuprinde toate documentele care însoțesc dosarul de extrădare”, a subliniat ministrul interimar al Justiției.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost prins miercuri în Madagascar. Poliţia precizează că autorităţile din Madagascar au anunţat arestarea lui Mazăre pentru şase zile.

„Autorităţile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile”, precizează IGPR.

Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri