Fabrica de armament din Bumbeşti-Jiu şi Romarm, datorii de un sfert de milion de dolari către o companie britanică

Data publicării:
icon

În urmă cu 11 ani, Uzina de Armament din Bumbeşti Jiu primea o comandă importantă de la o companie engleză cu care avea relații de afaceri încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Solicitarea firmei britanice a fost ca, în urma vânzării, firma gorjeană să returneze diferența de bani pentru muniții pe care britanicii n-au mai ridicat-o, deși au plătit-o.

„La un moment dat și-au dat acordul să valorificăm marfa, proprietatea lui, fiind plătită, către terți. Am făcut acțiunea de export către noul partener, omul ne-a dat banii, au intrat în cont, după care au uitat să-i dea proprietarului banii pe marfă? Cum e posibil ca un director să uite? Între ghilimele, probabil că justificarea la momentul respectiv a fost situația financiară proastă”, susține Gheorghe Stoica, directorul fabricii de armament Bumbești-Jiu.

Contactat telefonic, directorul de la acea vreme susține că nu-și mai aduce aminte de acest contract și ce s-a întâmplat cu cei 260.000 de dolari pe care ar fi trebuit să-i plătească partenerilor din Anglia. Compania britanică s-a adresat justiției și a avut câștig de cauză, așa că acum uzina de armament de la Bumbești-Jiu trebuie să restituie cei 260.000 de dolari.

Anunțul a venit într-un moment extrem de prost, în condițiile în care situația financiară este oricum dificilă, iar cei 900 de angajați nu își luau salariile la timp.

„Abia am reușit să ajungem la linia de plutire. În acest moment fabrica are comenzi, dar nu stă foarte bine din punct de vedere financiar și ma refer la cash-flow-ul care este necesar pentru a continua fluxul de producție”, spune Constantin Bobaru, primarul din Bumbești-Jiu.

„Am avut o situație foarte grea până în momentul de față, dar începând chiar cu luna anterioară a anului 2015 avem încărcare pentru a ne putea lua din nou salariile”, spune Constantin Tănăsoiu, lider de sindicat.

Culmea este că fabrica de armament din Gorj a mai păcălit o dată aceeași firmă britanică, în același mod, dar nu a fost încă dată în judecată. Dacă se va întâmpla, fabrica mai are de returnat încă un sfert de milion de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri