Ferme fictive alimentate cu banii UE pentru agricultori. Fraudele au intrat în vizorul DNA

Data publicării:
politie-1

Investigaţiile ajung şi în curtea unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, care au primit ilegal subvenţii agricole. Sediile APIA din Bucureşti şi Suceava şi locuinţele mai multor angajaţi ai acestei instituţii au fost percheziţionate astăzi.

Prima locuință percheziţionată a fost cea a Deliei Moldoveanu, directorului adjunct de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava.

Anchetatorii verifică 250 de cereri pentru acordarea subvențiilor depuse de două asociaţii ale crescătorilor de animale. Procurorii au descoperit că fermierii primeau de doi ani câte 130 de euro pentru fiecare hectar, deşi nu creşteau nicio vacă şi nici măcar nu aveau teren.

Complice le-ar fi fost primarul din Câmpulung Moldovenesc. El i-a împroprietărit ilegal cu 165 de hectare de teren, din păşunea oraşului. Aceiaşi suspecţi înscriau terenurile bisericilor şi ale mănăstirilor din judeţul Suceava pe numele lor şi primeau bani şi pentru acestea. Anchetatorii verifică acum dacă stareţii primeau o parte din fonduri.

Investigaţiile procurorilor anticorupţie au blocat activitatea APIA Suceava.

Anchetatorii susţin că directorului general al APIA din Bucureşti ştia de existenţa acestei grupări.

Directorul general al APIA este suspectat ca proteja afacerile ilegale ale subordonaților săi. În schimb, primea, de sărbători, coșuri generoase cu produse tradiționale din zona Bucovinei.

Ancheta subvenţiilor încasate ilegal de la Uniunea Europeană a dus şi la şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava. Procurorii care interceptau convorbirile telefonice ale unui preot au descoperit că părintele l-a rugat pe ofiţer să îl scape de amendă pe directorul APIA care îl ajuta să primească mii de euro, fără să aibă drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri